{"id":544,"date":"2013-03-31T10:32:13","date_gmt":"2013-03-31T09:32:13","guid":{"rendered":"http:\/\/www.fitengezondleven.nl\/?p=544"},"modified":"2019-10-28T07:22:58","modified_gmt":"2019-10-28T06:22:58","slug":"glutenintolerantie","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/www.fitengezondleven.nl\/glutenintolerantie\/","title":{"rendered":"Gratis e-book voor mensen met een glutenintolerantie van voedingsdeskundige Gilb\u00e8rt"},"content":{"rendered":"
De aandoening waarbij mensen een intolerantie hebben voor gluten (overgevoelig zijn voor gluten), wordt coeliakie genoemd of inheemse spruw. Coeliakie kan worden gezien als een chronische auto-immuunziekte, die het lichaamseigen weefsel aanvalt.\u00a0Het afweersysteem van ons lichaam vormt witte bloedcellen, die de gluten vernietigen. De problemen met een glutenintolerantie ontstaan in de dunne darm en breiden zich geleidelijk verder uit.<\/p>\n
De dunne darm bestaat uit: ‘de twaalfvingerige darm, de nuchtere darm en de kronkeldarm’. De dunne darm is sterk geplooid en bevat veel vingervormige uitsteekseltjes: ‘de darmvlokken’ (villi). Op de darmvlokken bevinden zich uitstulpingen die ‘microvilli’ worden genoemd. Deze uitsteekseltjes vergroten het darmoppervlak sterk en daarmee de opnamecapaciteit van voedsel. Gluten tasten het slijmvlies aan van de nuchtere darm. De darmfunctie raakt daardoor verstoord.\u00a0Gluten zijn een soort van ‘grasmaaier’ voor de microvilli. De microvilli worden door gluten beschadigd en\/of vernietigd. Hierdoor wordt voeding steeds slechter opgenomen door het lichaam, met vaak ernstige\u00a0gevolgen.<\/p>\n
Gluten worden ook wel eiwitten genoemd. Eiwitten worden namelijk afgebroken tot aminozuren en peptiden.\u00a0Gluten zijn opgebouwd uit 2 peptiden, namelijk glutenine (80%)\u00a0en prolamine (20%).<\/p>\n
Gluten treffen we aan in de volgende graansoorten: ‘kamut, rogge, spelt, gerst, haver en tarwe’. De graansoorten die geen gluten bevatten zijn: ‘gierst, rijst en ma\u00efs’. Boekweit is eigenlijk geen graansoort (en dus glutenvrij), maar wordt hier meestal wel onder geschaard. Waar zitten gluten in? (welke producten bevatten gluten?). Gluten komen onder andere voor in de volgende levensmiddelen: ‘brood, beschuit, paneermeel, koek, taart, pizza, cake, bier, soep, ijs, spaghetti, muesli, tarwemeel, vlokken, vermicelli en macaroni. U kunt glutenvrije producten herkennen aan het symbool van een doorgestreepte aar. Dit ziet u ook op het plaatje in dit artikel.<\/p>\n
Coeliakie kan leiden tot diverse klachten. Glutenintolerantie is te herkennen aan de volgende symptomen:<\/p>\n
Op het moment dat er tekorten ontstaan aan vitamines en mineralen, als gevolg van coeliakie, ontstaan de volgende klachten: ‘blauwe plekken, tintelingen en gevoelloosheid, tandglazuuraantasting, vermoeidheid, een opgezette buik, pijn in de botten, buikpijn, bloed in de urine, spierkramp en buikpijn’.<\/p>\n
Test coeliakie en stel binnen 5 minuten zelf vast of u last heeft van overgevoeligheid voor gluten.\u00a0Deze test geeft u meer dan 97% zekerheid, zodat u weet\u00a0of uw klachten toe te schrijven zijn aan\u00a0een glutenintolerantie. U kunt de test kopen door een\u00a0e-mail sturen naar info@fitengezondleven.nl<\/a>. Ik stuur\u00a0het product dan op, nadat ik uw adresgegevens en betaling heb ontvangen.<\/p>\n Een glutenintolerantie vraagt om een consequente behandeling en\u00a0kan worden opgelost door, vanaf nu, altijd glutenvrij te eten. Zelfs de kleinste hoeveelheid gluten, veroorzaakt problemen en\u00a0houdt de klachten in stand. Alleen wanneer u dus geen gluten meer eet,\u00a0zullen uw klachten geleidelijk verdwijnen. De tijdsduur voordat de dunne darm weer volledig hersteld is, varieert nogal tussen 6 maanden en 5 jaar (bij volwassenen). Het is erg belangrijk om naast een glutenvrij dieet extra vitamines en mineralen te nemen. Hierbij kunt u denken aan ijzer, vitamine B12 en\u00a0vitamine B11. Voor advies over een glutenvrij dieet, kunt u een afspraak maken via het contactformulier.<\/p>\nBehandeling coeliakie<\/h2>\n
Gratis e-book downloaden<\/h2>\n