{"id":544,"date":"2013-03-31T10:32:13","date_gmt":"2013-03-31T09:32:13","guid":{"rendered":"http:\/\/www.fitengezondleven.nl\/?p=544"},"modified":"2019-10-28T07:22:58","modified_gmt":"2019-10-28T06:22:58","slug":"glutenintolerantie","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/www.fitengezondleven.nl\/glutenintolerantie\/","title":{"rendered":"Gratis e-book voor mensen met een glutenintolerantie van voedingsdeskundige Gilb\u00e8rt"},"content":{"rendered":"

De aandoening waarbij mensen een intolerantie hebben voor gluten (overgevoelig zijn voor gluten), wordt coeliakie genoemd of inheemse spruw. Coeliakie kan worden gezien als een chronische \"Glutenintolerantie\"auto-immuunziekte, die het lichaamseigen weefsel aanvalt.\u00a0Het afweersysteem van ons lichaam vormt witte bloedcellen, die de gluten vernietigen. De problemen met een glutenintolerantie ontstaan in de dunne darm en breiden zich geleidelijk verder uit.<\/p>\n

De dunne darm bestaat uit: ‘de twaalfvingerige darm, de nuchtere darm en de kronkeldarm’. De dunne darm is sterk geplooid en bevat veel vingervormige uitsteekseltjes: ‘de darmvlokken’ (villi). Op de darmvlokken bevinden zich uitstulpingen die ‘microvilli’ worden genoemd. Deze uitsteekseltjes vergroten het darmoppervlak sterk en daarmee de opnamecapaciteit van voedsel. Gluten tasten het slijmvlies aan van de nuchtere darm. De darmfunctie raakt daardoor verstoord.\u00a0Gluten zijn een soort van ‘grasmaaier’ voor de microvilli. De microvilli worden door gluten beschadigd en\/of vernietigd. Hierdoor wordt voeding steeds slechter opgenomen door het lichaam, met vaak ernstige\u00a0gevolgen.<\/p>\n

Wat zijn gluten eigenlijk?<\/h2>\n

Gluten worden ook wel eiwitten genoemd. Eiwitten worden namelijk afgebroken tot aminozuren en peptiden.\u00a0Gluten zijn opgebouwd uit 2 peptiden, namelijk glutenine (80%)\u00a0en prolamine (20%).<\/p>\n

Waar zitten gluten in?<\/h2>\n

Gluten treffen we aan in de volgende graansoorten: ‘kamut, rogge, spelt, gerst, haver en tarwe’. De graansoorten die geen gluten bevatten zijn: ‘gierst, rijst en ma\u00efs’. Boekweit is eigenlijk geen graansoort (en dus glutenvrij), maar wordt hier meestal wel onder geschaard. Waar zitten gluten in? (welke producten bevatten gluten?). Gluten komen onder andere voor in de volgende levensmiddelen: ‘brood, beschuit, paneermeel, koek, taart, pizza, cake, bier, soep, ijs, spaghetti, muesli, tarwemeel, vlokken, vermicelli en macaroni. U kunt glutenvrije producten herkennen aan het symbool van een doorgestreepte aar. Dit ziet u ook op het plaatje in dit artikel.<\/p>\n

Klachten\u00a0glutenintolerantie<\/h2>\n

Coeliakie kan leiden tot diverse klachten. Glutenintolerantie is te herkennen aan de volgende symptomen:<\/p>\n