Hoe herken je vervroegde overgang symptomen? De top 7 beste tips

De overgang begint bij de meeste vrouwen tussen hun veertigste en vijftigste jaar en staat voor de levensfase, waarin de eierstokken geleidelijk ophouden oestrogeen (een vrouwelijk hormoon) te vervroegde overgang symptomenproduceren. Het gevolg is dat uiteindelijk de menstruatie stopt. Dit betekent dan het einde van de vruchtbaarheid van de vrouw. De menopauze is geen synoniem voor, maar een onderdeel van, de overgang. De overgang bestaat uit 4 fases namelijk: ‘de premenopauze, de perimenopauze, de menopauze en de postmenopauze’. Vervroegde overgang symptomen kunnen al optreden vanaf je 40e levensjaar.

In periode van de premenopauze is er nog wel een regelmatige menstruatie. Vrouwen kunnen in deze periode last krijgen van vervroegde overgang symptomen zoals: ‘opvliegers en stemmingswisselingen’. In de perimenopauze gaan de eierstokken steeds minder vrouwelijke geslachtshormonen (met name oestrogeen) produceren. Hierdoor wordt menstruatie steeds onregelmatiger. Daarnaast kunnen er verschillende overgangsklachten bijkomen. De menopauze is het tijdstip waarop de menstruatie definitief wegblijft. Dit is dus pas achteraf meetbaar. De postmenopauze begint één jaar na de laatste menstruatie en duurt de rest van uw leven. In de postmenopauze kan een vrouw niet meer zwanger raken.

Inhoudsopgave

Wat zijn vervroegde overgang symptomen?

De eerste typische klachten van de overgang zijn:

  • Een onregelmatige menstruatie;
  • Last van opvliegers;
  • Vermoeidheid;
  • Nachtelijke transpiratie.

Speciaal voor jou heb ik een verdere opsomming van overgangssymptomen gemaakt. Dit is bedoeld om ze te helpen herkennen, niet om je angst aan te jagen. Bovendien hoef je geen last te krijgen van overgangsklachten.

Lichamelijke symptomen van de overgang:

  • Hevig transpireren onder de armen, droge slijmvliezen, urineverlies en vocht vasthouden;
  • Haaruitval, broze nagels, droge ogen, rusteloze benen en een verminderd gevoel in handen en voeten;
  • Gespannen gevoel in het lichaam en in het hoofd, een opgezet gevoel en tintelingen op de huid en gespannen borsten;
  • Hevige menstruatie, ander menstruatiepatroon en PMS-klachten;
  • Hoofdpijn, spierpijn, gewrichtspijn en pijn tijdens het vrijen;
  • Duizeligheid, flauwvallen en ademhalingsmoeilijkheden;
  • Gewichtstoename;
  • Slecht slapen;
  • Last van osteoporose.

Psychische symptomen van de overgang:

  • Hartkloppingen, paniekaanvallen, gejaagdheid en innerlijke onrust;
  • Slaapstoornissen, concentratieproblemen en huilbuien;
  • Snel geïrriteerd en ongeïnteresseerd zijn;
  • Vermoeidheid, lusteloosheid en minder zelfwaardering;
  • Vergeetachtigheid, stemmingswisselingen, onzekerheid, nervositeit en depressieve gevoelens.

De overgang en vermoeidheid

Tijdens de overgang is het lichaam zwaar aan het werk om alle veranderingen te verwerken. Na jaren van het in stand houden van de vruchtbaarheidscyclus, valt het hele proces stil. Door deze ingrijpende veranderingen kan het lichaam erg moe worden. Er zijn veel vrouwen die klagen tijdens de overgang en vermoeidheid is een vaak geuite klacht. Vermoeidheid valt ook onder de vervroegde overgang symptomen. Overigens zijn deze vermoeidheidsklachten wel te verklaren:

  • Een veranderende hormoonspiegel geeft een vermoeid gevoel;
  • De bloedsuikerspiegel, van vrouwen in de overgang, wisselt nogal eens;
  • Vooral bij hevige menstruatie ontstaat bloedarmoede;
  • Er ontstaat een tekort aan slaap door het “nachtzweten”;
  • Er is verandering in schildklierwerking;
  • Er is sprake van te weinig lichaamsbeweging.

Het gewicht en de overgang

Je zult als 40+ vrouw tijdens de overgang worden geconfronteerd, met een gewichtstoename van meestal enkele kilo’s. Dit komt, omdat je tijdens de overgang vaak een grotere behoefte heeft aan suiker en stress en onlustgevoelens nogal eens worden “weggegeten”. Daarnaast vertraagt de stofwisseling ten tijde van de overgang, waardoor jouw lichaam minder calorieën gaat verbruiken. Met andere woorden: als jij hetzelfde blijft eten als voorheen, neemt jouw gewicht toch toe. Door de daling van de oestrogeenspiegel zullen bovendien ook de vorm van jouw lichaam en de wijze waarop je lichaamsvet verdeeld is, veranderen. Dit betekent concreet dat het lichaamsvet zich vaak ophoopt in de buik binnen het buikvlies. Dus zelfs als het je lukt om op stabiel gewicht te blijven, is de kans groot dat bepaalde kledingstukken niet meer lekker zitten of gewoon niet meer passen. Gelukkig is hier zeker wat aan te doen.

Tips voor vervroegde overgang symptomen

Vervroegde overgang symptomen zijn erg vervelend en kunnen tot allerlei psychische en lichamelijke symptomen leiden. Speciaal voor vrouwen die zich in de overgang bevinden, of hier nog net voorstaan, heb ik een aantal tips opgeschreven die je helpen om gemakkelijker door de overgang heen te komen. Het kan je helpen om je klachten te verlichten en ook van deze fase in je leven te blijven genieten.

Tip 1: eet voldoende vezels en fytonutriënten

Vezels in voeding, de meeste mensen kunnen zich er wel iets bij voorstellen. Alleen wat precies de werking is van vezels in de voeding is niet altijd even duidelijk. Onderzoek laat zien dat het eten van vezelrijke voeding essentieel is voor een goede gezondheid. Er zijn twee soorten vezels: ‘oplosbare vezels en niet-oplosbare vezels’. Oplosbare vezels maken je darminhoud dikker en stroperiger, waardoor je verteringssnelheid vertraagt. Deze vezels hebben een positieve invloed op je bloedsuikerspiegel. Niet-oplosbare voedingsvezels vergroten het volume van je darminhoud. dit leidt tot meer beweeglijkheid van je darm en versnelt daarmee de darmpassage. Dit betekent dat je gemakkelijker ‘een grote boodschap’ kunt doen. De meest vezelrijke voedingsmiddelen zijn groenten, (gedroogd) fruit, onbewerkte granen en kokosmeel. Naast vezels bevatten deze producten ook nog andere essentiële voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen en fytonutriënten.

Fytonutriënten zijn biologisch actieve verbindingen die het risico verlagen op onder andere hart- en vaatziekten, kanker, grauwe staar, ziekten van het immuunsysteem en osteoporose. De lijst met de belangrijkste functies en effecten van fytonutriënten is indrukwekkend: anti-oxidatief, ontstekingsremmend, antitrombose, antibacterieel, antiviraal, antischimmel, cholesterolverlagend, beïnvloeding van hormonen, ontspannend voor de bloedvaten en stimulerend voor het immuunsysteem. Daarnaast helpen fytonutriënten goed tegen overgangsklachten. Diepgekleurde groenten en fruit bevatten over het algemeen de meeste vitamines, mineralen en fytonutriënten. Bekijk de tabel van voedingsmiddelen met de meeste fytonutriënten hieronder:

Kleur Soorten groenten en fruit
Groen / bruin Chocolade, pinda’s, walnoten, linzen, bonen
Groen Spruitjes, brocolli, boerenkool, waterkers, peterselie
Rood / paars Kersen, pruimen, aubergine, blauwe druiven, zomerfruit
Oranje / rood Abrikozen, meloen, pompoen, citrusfruit, wortelen, tomaten
Wit / geel Prei, appels, peren, knoflook, bleekselderij, witlof

Tip 2: eet producten die veel probiotica bevatten

Probiotica zijn levende, goedaardige micro-organismen met gezondheidsbevorderende eigenschappen, die zich in je darmen bevinden. Het aantal micro-organismen in je darmen is 10 x groter dan het aantal lichaamscellen waaruit je bent opgebouwd. Ongeveer 20% van ons voedsel is bestemd voor deze probiotica. De functies van deze probiotica zijn talrijk en er komen nog steeds nieuwe ontdekkingen bij. Hieronder heb ik een lijstje gemaakt van enkele belangrijke eigenschappen van deze kleine krachtpatsers:

  • Stimulering van de productie van je darmslijmvlies met antibiotische stoffen;
  • Stimuleren van de doorbloeding van je darmen;
  • Stimuleren van je darmperistaltiek, een goede beweeglijkheid van je darmen voorkomt obstipatie;
  • Productie van korte keten vetzuren, die voorzien in de energiebehoefte van de darmwandcellen in je dikke darm;
  • Aanmaak van vitamine K en een aantal B-vitaminen;
  • Versterken van je immuunsysteem;
  • Voor de opname van mineralen, waaronder zink, magnesium en calcium is een juiste pH nodig. Je darmbacteriën zorgen daarvoor.

Een goede darmflora draagt bij aan de vermindering van overgangsklachten. Eet daarom regelmatig producten die veel probiotica bevatten zoals: yoghurt, karnemelk, kwark, kaas, kefir, zure room, gefermenteerd voedsel bijvoorbeeld zuurkool en een supplement dat probiotica bevat. Wat betreft de probiotica als supplement, ben ik erg te spreken over het product van orthica. Je kunt dit product HIER aanschaffen. Overigens kun je het ook via mij aanschaffen met korting. Indien je dit wenst, stuur dan even een mailtje naar info@fitengezondleven.nl

Tip 3: maak gebruik van kruiden

De meest bekende kruiden die overgangsklachten helpen verminderen zijn engelwortel, zilverkaars en zoethout. Engelwortel heeft een pijnstillende en antibiotische werking en wordt binnen de Chinese geneeskunde veel gebruikt. Zilverkaars werkt goed tegen overgangsklachten als opvliegers, nachtzweten en depressieve gevoelens. Soms is het ook goed voor vaginale droogheid en menstruatiekramp. Zoethout draagt bij aan het in balans brengen van de verhouding tussen je oestrogeen en progesteron. Dit zijn de twee vrouwelijke hormonen die een cruciale rol spelen tijdens de overgang.  Andere kruiden die voor typische overgangsklachten kunnen worden gebruikt zijn hop, rode klaver en salie.

Tip 4: pas op met suiker

Uit onderzoek blijkt dat suiker je lichaam onnodig extra belast en schade toebrengt. Een overmatige suikerproductie kan leiden tot de meest uiteenlopende overgangsklachten. Andere nadelen van teveel suiker eten zijn: ‘aankomen in gewicht, diabetes type 2, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en tandbederf. Suikers beïnvloeden je hormoonspiegel ook negatief. Mijn advies is om alle suikers te vervangen door langzaam opneembare koolhydraten die zich bevinden in groenten, fruit, granen, peulvruchten, aardappelen, volkorenbrood en bruine rijst of zilvervliesrijst.

Tip 5: eet voldoende fyto-oestrogenen

Vrouwen die voornamelijk vegetarisch eten en ook gebruik maken van fyto-oestrogenen, hebben minder last van vervroegde overgang symptomen. Fyto-oestrogenen zijn plantaardige stoffen die onder andere een anti-oxidatieve werking hebben. Isoflavonen, lignanen en coumestanen zijn de drie belangrijkste groepen fyto-oestrogenen. Natuurlijke fyto-oestrogenen zorgen voor een toename van je botdichtheid en kunnen zo osteoporose voorkomen of vertragen. Isoflavonen zitten in peulvruchten (grauwe erwten, linzen, kikkererwten en vooral soja), citrusvruchten, uien, appels, druiven, rode wijn, bier, olijfolie en thee (groene en zwarte). Lignanen zitten in zaden en pitten, volle granen, veenbessen, thee (groene of zwarte) en de meeste groenten. Coumestanen tot slot komen met name voor in kiemen zoals alfalfa en tuinkers en tevens in olijven.

Tip 6: matig je zoutgebruik

Gebruik liefst geen keukenzout. Vervang dit door een mineraalzout waarin ook magnesium, kalium en natrium zit. Of gebruik in plaats van zout, verse of gedroogde kruiden.

Tip 7: vermijd een hoge consumptie van eiwitrijke voedingsmiddelen

Vlees, vis en soja, zijn eiwitrijk. Het is bete om deze voedingsmiddelen niet iedere dag te eten. Door deze eiwitrijke voedingsmiddelen wordt je lichaam zuurder. De pH verlaging (dat is verzuring en tegelijkertijd een maat die de zuurgraad in negatieve logaritmische schaal aangeeft) zorgt voor het opgebruiken van calcium om de pH-graad te corrigeren en kan zo niet voor je botopbouw worden aangewend.

Ben je op zoek naar nog meer praktische tips over hormonen? Lees dan ook eens dit blog van mij:

Hormonale balans herstellen: 7 praktische tips!

Blijf je last houden van vervroegde overgang symptomen?

Heb je hulp nodig bij het verminderen van je overgangsklachten?

Als hormooncoach bied ik een programma aan waarmee je je hormonen in balans brengen kunt. Wil je hier meer over weten?

Scrol dan naar beneden en klik op de button: ‘Bekijk het programma’.

Wil je graag meer informatie over de overgang? Bekijk dan het artikel: ‘De overgang en voeding ontrafelt‘.

Ik ben benieuwd wat je van mijn blog vindt en ik stel het op prijs als je een reactie achterlaat onderaan dit blog. Je krijgt altijd en reactie terug.

Delen op social media wordt gewaardeerd.

Met gezonde groet,

Gilbèrt Brouwer

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *