Voel je je vermoeid na eten? Bekijk 5 tips om meer energie te ervaren
Het komt regelmatig voor dat mensen vermoeid na het eten zijn. Je hebt bijvoorbeeld ’s middags jouw lunch op en moet daarna weer aan het werk. Het probleem is dat je hier maar weinig energie voor hebt en liever even een dutje zou willen doen. Helaas gaat dat niet. Ook wanneer je ’s avonds thuiskomt van jouw werk, bent je vermoeid na eten. Je ploft op de bank neer en komt daar niet meer van af. Soms kan dit erg prettig zijn, bijvoorbeeld wanneer je niets meer hoeft te ondernemen. Je raakt er echter ook vaak door geïrriteerd, omdat jij nog van alles moet doen. Dat kan anders!
Inhoudsopgave
Oorzaken vermoeidheid na eten
Het feit dat jij vermoeid bent na het eten van een maaltijd heeft verschillende oorzaken. Vermoeidheid is onder andere het gevolg van:
- De werking van de spijsvertering;
- De glycaemische index van koolhydraten;
- Een voedselintolerantie;
- Slecht slapen door een tekort aan essentiële voedingsstoffen;
- De werking van de biologische klok.
De spijsvertering
Tijdens de spijsvertering worden voedingsmiddelen afgebroken met behulp van enzymen, hormonen en verteringssappen, zodat ze kunnen worden opgenomen door ons lichaam. Het afbreken van een maaltijd kost energie. Hoe meer je eet, hoe meer energie het kost om het voedsel af te breken. Na een complete maaltijd is de maag na 3 tot 5 uur uur weer leeg, afhankelijk van het soort voedsel dat gegeten wordt. Vlees is bijvoorbeeld zwaar verteerbaar, terwijl een salade met vis lichter verteerbaar is. Als je vermoeid na eten bent, kun je het beste de maaltijden wat minder groot maken. Indien je rustig kauwt, ben je na ongeveer 20 minuten verzadigd.
De glycaemische index
De glycaemische index staat voor de snelheid waarmee koolhydraten in het bloed worden opgenomen. Koolhydraten met een hoge glycaemische index zorgen ervoor dat jouw bloedsuikerspiegel sterk wisselt gedurende de dag. Dit heeft energiedips, een snel terugkerend hongergevoel en een verhoogde vetopslag tot gevolg. Je kunt dit vermijden door producten te eten met een lage glycaemische index, of door producten met een hoge ‘GI’ te combineren met een lage ‘GI’. Enkele producten met een hoge GI zijn: ‘wit brood, witte rijst, suiker, friet, rijstwafels, bloem en pasta’. De volgende producten hebben een lage GI: ‘peulvruchten, fructose, groenten, zaden en pitten, all bran en yoghurt’.
Voedselintolerantie
Heel veel mensen hebben last van een lactose-intolerantie zonder dit te beseffen. Daarnaast hebben verschillende mensen ook last van coeliakie (overgevoeligheid voor gluten). Je kunt dit eenvoudig vaststellen door een test te doen. De glutentest kun je via internet kopen. Hier kun je de test vinden: test. Om lactose-intolerantie vast te stellen, kun je het beste even langs jouw huisarts gaan.
Slecht slapen door een tekort aan essentiële voedingsstoffen
Indien het voedsel dat je eet te weinig essentiële voedingsstoffen bevat, kun je slechter gaan slapen. Hierdoor ben je eerder vermoeid na eten. Essentiële bestanddelen van onze voeding zijn: vitamines, mineralen, essentiële aminozuren, essentiële vetzuren, ‘complexe’ koolhydraten en voedingsvezels. Als je wilt weten of je wel alle essentiële voedingsstoffen binnenkrijgt of hoe je dit doet, maak dan een afspraak met mij via het contactformulier.
De biologische klok
De biologische klok speelt een belangrijke rol binnen ons lichaam en bevindt zich achter de ogen in de hersenen. De biologische klok reguleert een aantal lichaamsfuncties, zoals het slaap-waakritme, schommelingen in de lichaamstemperatuur en de stofwisseling. Onze ‘klok’ zorgt ervoor dat tussen 14.00 en 16.00 ‘s-middags de lichaamstemperatuur daalt. Als reactie hierop maakt ons lichaam melatonine aan. Melatonine wordt vaak toegevoegd aan slaapmiddelen, omdat je er slaap van krijgt.
Ben jij ook vermoeid na eten?
Als jij ook vermoeid bent na het eten en al van alles geprobeerd hebt om het op te lossen. Dan kan het handig zijn om even contact op te nemen via het contactformulier.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!