Hoe je tekenen van stress kunt herkennen – de top 4 beste tips
Je kunt op verschillende manieren wat doen tegen stress. Stress wordt vaak omschreven als: ‘een toestand waarin het evenwicht verstoord is, tussen de eisen die aan ons worden gesteld en onze mogelijkheden om daaraan te voldoen’. Dit betekent dat niet de drukte bepaalt of jij gestrest wordt, maar de wijze waarop jij ermee omgaat. Om te bepalen of er ook echt sprake is van stress, wil ik eerst kijken naar verschillende tekenen van stress.
Inhoudsopgave
Tekenen van stress
- Concentratieverlies, besluiteloosheid, vergeetachtigheid, slapeloosheid en slechter met mensen kunnen opschieten;
- Hartkloppingen, trillende handen, tics, snel geïrriteerd, woedeaanvallen en gevoelens van minderwaardigheid;
- Gevoelens van onrust, gespannen gevoel, snel schrikken, vaker ziek, veel dagdromen, veel fouten maken en piekeren;
- Droge mond, hoofdpijn, onrustige maag en darmen, indigestie, hoge bloeddruk, koude en klamme handen;
- Plotseling meer gaan roken en drinken.
De manieren om wat te doen tegen stress zijn:
Rust als je moe bent
Uit onderzoek blijkt dat mensen die 5 dagen werken en dan 2 dagen weekend hebben, lang niet altijd volledig hersteld zijn als het weekend is afgelopen. De stresshormonen bleken, in een groot aantal gevallen, nog niet genormaliseerd te zijn. Daarnaast slapen mensen te weinig en ook niet goed. Er wordt dan ook veel gebruik gemaakt van slaapmiddelen, die verslavend zijn en ook slecht voor jouw gezondheid. Je kunt daarom beter gebruik maken van een natuurlijke rustgever. Binnenkort kun je bij mij in de webshop een nieuw, 100% natuurlijk en hoogwaardig magnesiumsupplement bestellen. Deze magnesium wordt erg goed opgenomen door het lichaam en heeft een veel sterkere werking, in tegenstelling tot andere magnesiumsupplementen. Het helpt je bij het inslapen, het doorslapen en dit alles tegen een betaalbare prijs.
Zorg voor voldoende en verantwoorde lichaamsbeweging
Stress onderdrukt de productie van hormonen zoals groeihormoon, testosteron en DHEA. Lichaamsbeweging zorgt ervoor dat de aanmaak van deze hormomen wordt gestimuleerd. Verder worden schadelijke processen, die met stress in verband staan, gestopt. Dit zijn onder andere buikvorming en verslechterende bloedvaten. Op het moment dat jij beweegt, zorgt dit ook voor afleiding en ontspanning. Maar pas op dat je niet te fanatiek wordt. Teveel of verkeerd trainen kan juist een bron van stress worden.
Houd je stresshormoon in balans
Cortisol is je belangrijkste stresshormoon. Cortisol wordt door de bijnieren geproduceerd met een ingewikkeld reguleringsmechanisme. Als stress voortdurend aanhoudt, kan dit regelsysteem slechter gaan functioneren. Het gevolg is dat er steeds meer cortisol aangemaakt wordt, waardoor je gejaagd wordt en niet meer goed kunt slapen. Dit zijn tekenen van stress. Het reguleringssysteem kan ook zodanig ontsporen dat de bijnieren te weinig cortisol produceren. Dit is vaak het geval bij mensen met posttraumatische stress en tevens een kenmerk van het Chronisch Vermoeidheid Syndroom (CVS). Ook mensen met een burn-out hebben een tekort aan cortisol. In de juiste hoeveelheden geeft dit stresshormoon je energie, versterkt het de weerstand en maakt het jou mentaal scherp. Wil je graag meer informatie over het stresshormoon cortisol? Wil je weten hoe je je stressniveau beheersbaar kunt houden? Lees dan dit artikel van mij eens door:
Ontdek hoe je je cortisol verlagen kunt
Zorg dat je voldoende antioxidanten binnenkrijgt
Stress zorgt ervoor dat er vrije radicalen in uw lichaam ontstaan. Deze vrije radicalen beschadigen vooral onze celmembranen, het DNA en de rode bloedcellen. Het gevolg is dat je er sneller oud uitziet. Daarnaast kunnen er allerlei chronische gezondheidsklachten ontstaan. Om dit tegen te gaan is het de bedoeling dat je voldoende antioxidanten binnenkrijgt. Antioxidanten kunnen namelijk vrije radicalen neutraliseren met “een eigen elektron”. Een ander voedingspatroon, aangevuld met de juiste supplementen in de juiste hoeveelheid, zorgt ervoor dat je de eventuele schade van stress op het lichaam neutraliseert. Ook hier is de balans erg belangrijk.
Vermoed je overspannenheid of burn-out?
Denk je dat je last hebt van overspannenheid of van een burn-out? Doe dan nu mijn GRATIS overspannen test.
Ik ben benieuwd wat je van mijn artikel vindt. Wil je mij dit laten weten door een bericht achter te laten onderaan dit blog? Je krijgt altijd een reactie terug. Ik waardeer het als je mijn artikelen deelt op social media.
Met gezonde groet,
Gilbèrt Brouwer
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!