Wat kun je doen als je suiker te hoog is? De beste tips tegen suikerziekte

In onze huidige maatschappij krijgen steeds meer mensen last van diabetes type 2 of suikerziekte. Vooral de laatste decennia zijn deze problemen sterk toegenomen. Wat me verontrust, is dat er

Suiker te hoogvoor het behandelen van diabetes type 2 vaak  medicijnen worden voorgeschreven, zonder naar het eet- en beweegpatroon te kijken. Diabetes type 2 is namelijk vaak prima te behandelen, door veranderingen in leefstijl door te voeren. Dit weet ik uit ervaring en via opleidingen die ik heb gevolgd. Is jouw suiker te hoog? Dan heb ik goed nieuws, want dit is vaak prima te behandelen zonder medicijnen. Je kunt weer volledig herstellen. In dit artikel geef ik je mijn beste tips tegen diabetes type 2 en vertel ik je hoe je van suikerziekte kunt genezen. 

Al op vroege leeftijd kwam ik met diabetes type 2 in aanraking. Mijn oma had suikerziekte en kreeg medicijnen van de dokter om haar bloedsuikerspiegel te reguleren. Later kregen meer mensen binnen mijn familie deze ziekte. Vanaf het moment dat ik mijn praktijk Fit en Gezond Leven opstartte en natuurgeneeskundige therapie ging aanbieden, heb ik altijd een bovengemiddelde interesse gehad voor diabetes type 2. Waarschijnlijk omdat deze ziekte voor mij zo dichtbij is gekomen. Ik leerde wat diabetes type 2 inhoudt en hoe je het het beste kunt behandelen. Deze kennis wil ik graag met je delen.

Waarom dit artikel?

Dit artikel is speciaal voor mensen waarbij de suiker te hoog of te laag is en mensen die last hebben van insulineresistentie of diabetes type 2. Ik wil mijn opgedane kennis en ervaring over dit onderwerp graag met jou delen. Ik help je graag verder met het behandelen van diabetes type 2.

Waar gaat dit artikel over? 

Dit artikel gaat over diabetes type 2. Ik sta stil bij de oorzaken van diabetes type 2 en vertel je wat insulineresistentie en diabetes type 2 inhoudt. Ik geef je mijn beste tips voor als je suiker te hoog is, waarmee je kunt werken aan je herstel. Tevens bied ik je de mogelijkheid om deel te nemen aan mijn hormoonbalans programma. De resultaten die ik boek met dit programma zijn verrassend goed. Het komt regelmatig voor dat mijn cliënten, na een aantal maanden met de Metformine kunnen stoppen. De insulinegevoeligheid is dan goed genoeg om de bloedsuiker binnen de juiste waardes te houden. Wil je graag meer informatie over of deelnemen aan dit programma? Klik dan op onderstaande link:

HORMOONBALANS PROGRAMMA

Inhoudsopgave

Wat is diabetes type 2 of suikerziekte?

Diabetes type II wordt ook wel ‘ouderdomssuiker’ genoemd. Mensen die regelmatig een te hoge bloedsuikerspiegel hebben, moeten veel insuline aanmaken om de bloedsuikerwaarden te laten dalen. Ons lichaam zet dit beveiligingsmechanisme in werking, omdat een te hoge bloedsuikerspiegel schadelijk is voor je zenuwen en vaatwanden. Hoe werkt dit nu? Allereerst wordt er insuline aangemaakt door de bèta-cellen van de pancreas. Vervolgens wordt de insuline door je bloed vervoerd, richting de insulinereceptoren in ons lichaam. Hierbij is het hormoon insuline te beschouwen als ‘de sleutel’ en de insulinereceptoren als ‘het slot’. Spier- en vetcellen bevatten veel insulinereceptoren en nemen het teveel aan suiker uit het bloed op.

Als er jaar in jaar uit veel insuline aangemaakt moet worden, om de bloedsuikerspiegel naar beneden te krijgen, worden de insulinereceptoren steeds ongevoeliger voor insuline. Dit wordt insulineresistentie genoemd. De sleutel past steeds minder goed in het slot, omdat dit is gaan slijten. Als reactie hierop gaat de alvleesklier nog meer insuline produceren om de bloedsuikerspiegel te laten dalen. Hierdoor slijten de insulinereceptoren nog meer. Dit gaat door tot de alvleesklier uiteindelijk uitgeput raakt en niet meer voldoende insuline kan produceren. Dan heb je diabetes type 2.

De alvleesklier en eilandjes van Langerhans

De alvleesklier ligt vlak onder de maag in je buikholte en mondt uit in de twaalfvingerige darm. De alvleesklier wordt ook wel pancreas genoemd, is 12 tot 15 centimeter lang en slechts een paar centimeter dik. In het weefsel van de pancreas liggen groepjes cellen. Dit zijn de eilandjes van Langerhans. De eilandjes van Langerhans bestaan uit alfa-cellen en uit bèta-cellen. De alfa-cellen produceren het hormoon glucagon, terwijl de bèta-cellen het, meer bekende, hormoon insuline produceren. Naast de productie van hormonen, heeft de pancreas nog een andere belangrijke functie. De alvleesklier maakt verteringsenzymen om voedsel in de darm te verteren. De pancreas geeft de geproduceerde hormonen en de verteringsenzymen af aan de twaalfvingerige darm, waarna ze kunnen worden opgenomen in het bloed. De alvleesklier speelt een cruciale rol in de eventuele ontwikkeling van diabetes, zoals je in de vorige alinea hebt kunnen lezen.

Insuline en glucagon

De alvleesklier produceert twee belangrijke hormonen. Het hormoon insuline zorgt ervoor dat je bloedsuikerwaarden dalen, terwijl glucagon het bloedsuikergehalte juist laat stijgen. Behalve glucagon, zijn er nog twee hormonen die de bloedsuikerspiegel kunnen laten stijgen. Dit zijn: ‘cortisol en adrenaline’. In dit artikel laat ik deze twee hormonen verder buiten beschouwing.

Er is dus slechts één hormoon dat de bloedsuikerwaarden laat dalen en er zijn maar liefst drie hormonen die het bloedsuikergehalte laten stijgen. Het menselijk lichaam is dus ingesteld op schaarste. Het toegenomen koolhydraatgebruik en dan voornamelijk de toegenomen consumptie van de ‘snelle’ bloedsuikerverhogende suikers, maakt ons hormonale systeem kwetsbaar. Hierdoor kan insulineresistentie ontstaan, hetgeen op termijn vaak leidt tot diabetes type 2.

Oorzaken van diabetes type 2

De oorzaak voor de toename van mensen met diabetes type 2 is, met name, de achteruitgang in de kwaliteit van ons voedingspatroon en het tekort aan beweging. Een film die deze ontwikkeling goed verwoord, is: ‘The Skinny on Obesity’. Je kunt deze film hieronder bekijken.

Verder heb ik alle oorzaken van diabetes type 2 voor je op een rij gezet. De oorzaken van diabetes type 2 zijn:

  • Verkeerde voeding, vooral teveel suiker;
  • Te weinig beweging en/of sporten;
  • Teveel stress;
  • Overgewicht;
  • Roken;
  • Te weinig vezels in je voedingspatroon;
  • Voeding arm aan voedingsstoffen en rijk aan calorieën zoals junkfood etc.

Tips voor als je suiker te hoog is

Als je suiker te hoog is, is dat heel vervelend. Daarom heb ik verschillende tips voor jou om je bloedsuikerspiegel weer stabiel te krijgen, om je klachten te verminderen of op te lossen. Ik wil je veel succes wensen met het toepassen van mijn tips.

Tip 1: Eet minder suiker en snel opneembare koolhydraten

Door veel suiker en snel opneembare koolhydraten te eten, wordt je suiker te hoog. Als reactie hierop moet je lichaam insuline aanmaken om je bloedsuikerspiegel te laten dalen. Na verloop van tijd kunnen je insulinereceptoren gaan slijten, waardoor bloedsuikerspiegelschommelingen ontstaan. Uiteindelijk resulteert dit in diabetes type 2. Eet daarom minder tot geen suiker en snel opneembare koolhydraten.

De snelheid waarmee koolhydraten in je bloed worden opgenomen, wordt weergegeven aan de hand van de glycemische index. Hoe hoger de GI is, hoe sneller je de koolhydraten opneemt. Kies voor producten met een lage glycemische index. In het volgende overzicht staan zowel voedingsmiddelen met een lage GI als met een hoge GI. Dit kun je als hulpmiddel gebruiken om te bepalen wat verantwoord is om te eten en wat niet. Je vindt de informatie hier:

Glycemische index voedingsmiddelentabel

Tip 2: Zoek hulp voor koolhydraatverslaving

Sommige mensen hebben niet zoveel aan bovenstaande tip, omdat ze niet of moeilijk kunnen stoppen met het eten van koolhydraten. Dit wordt ook wel een koolhydraatverslaving genoemd. Een koolhydraatverslaving kan door meerdere factoren worden veroorzaakt:

Candida schimmel

De candida schimmel kan gaan overwoekeren in je darmen. Dit leidt tot hypoglykemie of een te lage bloedsuikerspiegel. Hierdoor voel je moe of lusteloos en krijg je een hongergevoel, waardoor je meer suiker gaat eten. Wil je meer weten over een candida-infectie? Bekijk dan dit artikel van mij eens:

CANDIDA SCHIMMEL

Trage schildklier en serotonine-verslaving

Serotonine is een neurotransmitter die zorgt voor een betere stemming. Een serotonine verslaving en trage schildklier kunnen een te lage serotonine-aanmaak veroorzaken. Hierdoor krijg je meer last van depressieve gevoelens en voel je je ‘minder lekker in je vel’. Je drang naar beloning of suiker zal dan toenemen, omdat er na het eten van suiker serotonine aangemaakt wordt. Hierdoor voel je je tijdelijk weer wat beter.

Insulineresistentie

Insulineresistentie zorgt voor bloedsuikerspiegelschommelingen. Op het ene moment is je suiker te hoog en even later is die weer veel te laag. Je moet dan weer wat zoets eten om je bloedsuikerspiegel te laten stijgen, waardoor er een vicieuze cirkel ontstaat.

Uitgeputte bijnier

Als je last heb van een uitgeputte bijnier, maak je te weinig cortisol aan. Hierdoor wordt het steeds moeilijker om je bloedsuikerspiegel op een goed niveau te houden. Cortisol zorgt namelijk voor een stijging van je bloedsuikerspiegel. Je zult dan vaker een te lage bloedsuikerspiegel hebben. Wil je weten of je bijnieren uitgeput zijn? Doe dan hier mijn bijnieruitputting test:

BIJNIERUITPUTTING TEST

Heb jij last van een koolhydraatverslaving? Neem dan contact met me op:

CONTACTFORMULIER

Tip 3: Kom in actie

Mensen zitten tegenwoordig veel meer dan vroeger. Deze zittende levensstijl brengt risico’s met zich mee voor je gezondheid. Als je de hele dat zit, je hebt bijvoorbeeld een kantoorbaan waarbij je werkt vanachter je bureau, en daarnaast 30 minuten gaat bewegen, dan werkt dat niet goed. Het verminderen van het zitten door meer te gaan lopen en staan, heeft meer effect dan een uur actief sporten als je de rest van de dag zit. Zorg er daarom voor dat je je inactieve leven actiever gaat maken.

Tips voor als je naar je werk gaat

Het is heel makkelijk om de auto te pakken. Een reden heb je zo bedacht. Niet doen! Ga op de fiets en je hebt je beweegmoment al te pakken. Reis je met het openbaar vervoer? Stap dan een halte eerder uit en je hebt je beweegmoment al te pakken. Werk je thuis? Ga dan voordat je aan het werk gaat ‘een blokje om’.

Tips op je werk

Haal je eigen koffie en verras ook eens je collega’s door ze koffie te brengen. Drink voldoende water. Dat is niet alleen gezond, je maakt hierdoor ook wat vaker een wandeling naar het toilet. Loop naar je collega toe als je iets wilt vragen in plaats van te bellen of te mailen. Neem de trap in plaats van de lift. Werk je op de 4e verdieping? Stap dan een verdieping eerder uit en neem voor de rest de trap.

Tips in de pauze

Maak in je pauze een lunchwandeling. Ga met een groepje collega’s een half uurtje wandelen en je voldoet al aan de aanbevolen dagelijkse beweging om gezond te blijven.

Tip 4: Doe aan stressbeperking

Als je een stressprikkel binnenkrijgt, dan maakt je lichaam verschillende stoffen aan, waaronder het stresshormoon cortisol. Cortisol zorgt ervoor dat je suiker te hoog wordt. Ervaar je vaak stress? Dan moet er vaker insuline aangemaakt worden dan wenselijk is. Hierdoor neemt je insulinegevoeligheid af, waardoor er uiteindelijk insulineresistentie ontstaat. Zorg er daarom voor dat je stress zoveel mogelijk beperkt. Manieren om je stressniveau te verlagen zijn: ‘meditatie, ademhalingsoefeningen, yoga en ontspanningsoefeningen’.

Tip 5: Afvallen

Om te bepalen of jij overgewicht hebt of niet, kun je een test doen die ik voor je heb samengesteld. Je vindt deze test hier:

OVERGEWICHT TEST

Ben jij te zwaar? Klik dan op onderstaande link om verschillende tips te bekijken om je overgewicht te verminderen.

7 TIPS OM AF TE VALLEN

Tip 6: Stop met roken

Roken veroorzaakt stress en stress zorgt ervoor dat je suiker te hoog wordt etc. Om insulineresistentie en diabetes type 2 op te lossen, is het verstandig om te stoppen met roken. Dit is echter gemakkelijker gezegd dan gedaan. Daarom heb ik enkele suggesties voor je neergezet, die je kunnen helpen bij het stoppen met roken. Allereerst heb ik een boekentip voor je. Het is een boek van Allen Carr met als titel ‘Stoppen met roken’. Je kunt dit boek hier aanschaffen:

STOPPEN MET ROKEN

Een tweede tip die ik je wil geven is lasertherapie. Via internet zijn daar verschillende aanbieders van te vinden.

Tip 7: Eet meer vezels

Uit onderzoek blijkt dat slechts 10% van de Nederlandse bevolking voldoende vezels eet. Dit komt neer op 30-40 gram vezels per dag. Voedingsvezels maken je darminhoud dikker en stroperiger waardoor je verteringssnelheid vertraagt. Vandaar dat vezels een positieve invloed op je bloedsuikerspiegel hebben, door ervoor te zorgen dat je bloedsuiker meer constant blijft. Eet daarom meer vezelrijke voeding. De kans dat je suiker te hoog is, neemt dan zeker af. Vezelrijke voedingsmiddelen zijn: ‘groenten, fruit, volkoren producten, zilvervliesrijst, kokosmeel en havermout’.

Diabetes type 2 genezen

Mensen bij wie diabetes type 2 wordt geconstateerd, krijgen meestal bloedglucose verlagende middelen (bijvoorbeeld Metformine) voorgeschreven en soms insuline. Het nadeel hiervan is dat je je leven lang hiervan afhankelijk blijft. Daarnaast hebben medicijnen vaak vervelende bijwerkingen. Het is dus geen echte oplossing, maar meer symptoombestrijding. Diabetes kan ook op een andere manier behandeld worden, namelijk met het door mij gehanteerde hormoonbalansprogramma. Door je voeding aan te passen, verantwoord te bewegen en/of te trainen en door aan stressbeperking te doen, is diabetes type 2 te genezen. Wil jij dit ook? Klik dan op de button onderaan dit artikel.

Wil je graag meer informatie over diabetes type 2? Bekijk de symptomen van diabetes type 2 hier:

ONTDEK DE SYMPTOMEN VAN SUIKERZIEKTE

Een ander goed artikel wat ik heb geschreven staat hier:

HORMONALE BALANS HERSTELLEN

Ik ben benieuwd wat je van mijn artikel vindt? Wil je mij dit laten weten door een bericht achter te laten onderaan dit blog? Je krijgt altijd een reactie terug. 

Ik waardeer het als je mijn bericht deelt op social media. 

Met gezonde groet,

Gilbèrt Brouwer 

Natuurgeneeskundig therapeut en hormooncoach

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *