Prognos, een medisch gecertificeerd meetsysteem
Prognos is een medisch gecertificeerd meetsysteem volgens MDD 93/42 Medische Klasse IIa, conform de nieuwste richtlijnen van de EU van 2017. Prognos® is een integraal systeem, waarbij kennis van acupunctuur, reguliere geneeskunde, homeopathie, orthomoleculaire geneeskunde, Traditional Chinese Medicine en andere natuurlijke geneeswijzen gecombineerd worden tot één diagnose- en therapiesysteem. Er is wetenschappelijk aangetoond dat de metingen uitgevoerd met Prognos betrouwbaar en reproduceerbaar zijn. Het wetenschappelijk onderzoek is in te zien, door op de link te klikken.
Oorzaken van chronische klachten vaststellen
De reguliere gezondheidszorg in de welvarende landen staat op een hoog niveau en boekt goede resultaten. De keerzijde is dat er veel symptomen worden bestreden en te weinig aandacht wordt besteed aan preventie en oorzaken van klachten. Met Prognos kunnen de oorzaken van chronische klachten worden vastgesteld. Vervolgens kan worden bepaald welke oorzaken als eerste behandeld dienen te worden en welke therapiemiddelen de aangetoonde oorzaken effectief bestrijden. Prognos maakt het mogelijk om in korte tijd conclusies over oorzaken van klachten te trekken en effectieve therapie in te zetten.
In principe kunnen alle klachten met Prognos® behandeld worden. Veel behandelde klachten zijn, chronische vermoeidheid, burn-out, spier- en gewrichtsklachten, allergieën, migraine, hoofdpijn, darmstoringen, huidklachten, hormoonstoringen, emotionele storingen zoals angsten en depressies, ADHD en reumatische klachten. Bij klachten dienen patiënten altijd eerst de huisarts of medisch specialist te bezoeken.
Oorzaakcategorieën
Nu volgt een beschrijving van de 19 meest voorkomende oorzaakcategorieën in Prognos, waarop de patiënt gemeten wordt:
1.Schimmels: geeft informatie over de aanwezigheid van pathogene schimmels, schimmelsporen en gisten, die geleid hebben tot mycosen (schimmelziekten). Het aantal schimmelsoorten dat voor de mens pathogeen is, is relatief gering. Veel voorkomend zijn dermatomycosen, die klachten aan de huid en nagels geven. Andere schimmels, zoals Zygosporium, Penicillium, Aspergillus en Fusarium kunnen ook inwendig klachten veroorzaken. Frequent voorkomende gisten (gisten zijn schimmels die uit één cel bestaan) zijn van het geslacht Candida, waarvan Candida albicans de bekendste is. Deze kunnen het Candida syndroom veroorzaken.
2.Virussen: toont aan of er sprake is van pathogene virussen, viroïden (voorstadia van virussen) en infectieus RNA/DNA (programmeringen van virussen in het erfelijk materiaal). Naar schatting zijn er minstens 5000 virussen, die allemaal in meer of mindere mate klachten kunnen geven. Veel voorkomende virussen, die pathogeen kunnen worden en zeer langdurig restklachten geven zijn: Cytomegalie, Epstein-Barr, Coxsackie, Hepatitis, Influenza, Adeno, RS (respiratoir syncytieel), Polio, Rubella en Herpes. Virussen worden met name pathogeen als er ook een parasietbelasting is, die dan ook behandeld moet worden.
3.Bacteriën: geeft aan of er pathogene bacteriën aanwezig zijn. Veel voorkomende ziekmakende bacteriën zijn: Salmonella, Streptococcen, Staphylococcen, Enterococcen, Campylobacter, Helicobacter, Coli, Chlamydia, Shigella, Haemophilus Influenza B, Legionella, Pseudomonas, Pneumococcen, Tetanus en Borrelia. Bacteriële infectieziekten moeten veelal met antibiotica bestreden worden. Blijven er langdurig restverschijnselen aanwezig, dan kan de energetische geneeskunde deze verder verhelpen.
4.Parasieten: toont aan of er sprake is van pathogene parasietbelasting. Tot de parasieten behoren alle micro-organismen, die zich ten koste van de gastheer voeden. Veel voorkomende parasieten zijn: platwormen (lint- en zuigwormen), rondwormen (spoel-, draad- en mijnwormen), waarvan de meest voorkomende Fasciolopsis Buskii(zuigworm) is. Regelmatig voorkomende andere parasieten, die allemaal tot chronische klachten kunnen leiden zijn: Malaria, Dientamoebe Fragilis, Entamoebe Histolytica, Giardia Lamblia, Blastocystis Hominis, Cyclospora en Toxoplasmose (sporozoën).
5.Toxische belasting: geeft aan of er sprake is van pathogene toxische belasting. Toxines zijn alle niet levende stoffen, die in een bepaalde concentratie verstoringen geven. Zo kunnen ook nuttige stoffen toxisch worden. Veel voorkomende ziekmakende toxines zijn: oplosmiddelen (zoals benzeen en propylalcohol), zware metalen (zoals kwik, lood en cadmium), chemische stoffen (zoals CFK, arsenicum en formaldehyde), vaccinaties en mycotoxines, die door schimmels afgescheiden worden. Uiterst giftig is het meest voorkomende mycotoxine, aflatoxine, bij patiënten met een mycose. Veel toxische problemen worden veroorzaakt door metalen in het gebit, zoals palladium, titanium en amalgaam.
6.Geopathie – Elektrosmog: toont aan of er een storende geopathische en/of elektromagnetische belasting is. Geopathie is storende, natuurlijke straling van wateraders, kosmische straling en aardstraling. Elektrosmog is de storende invloed door kunstmatig opgewekte elektromagnetische velden, zoals hoogspanningslijnen, zenders, radar, mobiele telefoons en allerlei elektrische apparaten en bedradingen. Vooral in liggende positie en in rust is de mens ontvankelijk voor deze storingen.
7.Littekenstoring: geeft aan of er sprake is van storende littekens. Littekens in de huid en andere weefsels en organen kunnen een storende invloed hebben op de energiestroom in de meridianen. Littekenweefsel heeft een grotere weerstand dan het oorspronkelijke weefsel, waardoor de energiestroom beperkt wordt. De met een meridiaan corresponderende weefsels, organen, functies, gebitselementen, wervels, chakra’s en emoties kunnen hiervan hinder ondervinden.
8.Gebit: toont aan of er sprake is van storende gebitsinvloeden. Veel voorkomende gebitsstoringen zijn: gingivitis, kieferostitis, paradontose, pulpitis, storingen van wortelkanalen, gingival sulcus, tandfollikel en tandwortelgranulomen. Ieder gebitselement correspondeert met een bepaalde meridiaan, waardoor er in weefsels, functies, organen, wervels, chakra’s en emoties die met de desbetreffende meridiaan verband houden klachten kunnen ontstaan. Sluimerende gebitsstoringen komen bij chronische klachten frequent voor.
9.Psyche – Emoties: geeft aan of er storende onverwerkte, niet geïntegreerde emoties aanwezig zijn, die een meridiaan en eventueel de met die meridiaan corresponderende weefsels, functies, organen, wervels, chakra’s, gebitselementen en gedrag storen. Iedere meridiaan correspondeert met een bepaalde emotie. Veel voorkomende storende emoties zijn: verdriet, starheid, bezorgdheid, gebrek aan zelfvertrouwen, gekwetstheid, besluiteloosheid, angst, frustratie, zwaarmoedigheid, schuldgevoel, verbittering en boosheid.
10.Hersenkernen: toont aan of er sprake is van functionele storingen van de hersenkernen. Hersenkernen zijn zenuwcentra in de hersenen die het verwerken van stress, het omgaan met langdurige, hevige emoties en het gedrag regelen. Chronisch stress, virussen, toxines, elektrosmog en ernstige emotionele trauma’s kunnen leiden tot veranderingen in deze hersenkernen. Deze veranderingen zijn meestal omkeerbaar. Er zijn 13 hersenkernen, ook wel nucleï genaamd. Veel voorkomende chronische storingen t.g.v. veranderingen in de nucleï zijn: PTSS (Posttraumatisch Stresssyndroom), neurose, psychose, angst, fobieën, boulimia, anorexia, slaapstoornissen en depressie.
11.Miasmata: geeft aan of er sprake is van overgeërfde, storende frequenties in het DNA. Veel voorkomende diepe storingen in het DNA t.g.v. vorige generaties zijn: Gonococcinum, Luesinum, Psorinum, Tuberculinum en Metallum (miasmatische storingen door zware metalen). Dit kan aanleiding geven tot de meest uiteenlopende chronische klachten.
12.Chakra’s: toont aan of er storingen zijn in de 14 chakra’s. Chakra storingen leiden tot energetische verstoring in de meridianen. Het zijn energieknooppunten, die de meridianen van spirituele energie voorzien. Elk chakra correspondeert met een bepaalde meridiaan. Chakra’s zijn de verbindingspoorten die de staat van het bewustzijn van de mens energetisch transformeren naar het lichaam. Chakrastoringen kunnen alle mogelijke klachten geven. Gezond zijn is bewust zijn, doordrongen van geest, zonder stagnerende energieën in de chakra’s.
13.Hormonen – Neurotransmitters: geeft aan of er sprake is van storingen in de endocriene klieren, die hormonen afscheiden. Het is een indicatie voor storing van de hypothalamus, hypofyse, bijnieren, schildklier, bijschilklier, pancreas, thymus, testes en ovaria.
14.Vitaminen – Mineralen – Aminozuren – Vetzuren: toont aan of er een tekort of een verstoring is in de vitaminen, mineralen, aminozuren en/of vetzuren huishouding. Door onder andere de toenemende verschraling van de bodem, vervuiling, fast food, bewerking van voedsel, toenemende stress, onrust en chronische klachten is er vaak sprake van tekorten van vitaminen, mineralen, aminozuren en vetzuren. De juiste suppletie kan dit eenvoudig opheffen.
15.Matrix: geeft aan of er sprake is van een matrixstoring. Matrix is het weefsel, dat zich om alle cellen bevindt en wordt ook wel het basis-bio-regulatie-systeem (BBRS) genoemd en interstitiële ruimte genoemd. Alle stoffen die van en naar de cel gaan passeren de matrix. Bij veel chronische aandoeningen is er sprake van een pathogene vervuiling, stapeling van ziekteverwekkers en veranderingen in de matrix. Dit leidt tot verstoring van het immuunsysteem, orgaan-, weefsel- en celfuncties, verzuring en een gebrekkige celcommunicatie.
16.Basisbehoeften: toont aan of er sprake is van een storing door een gebrek aan bepaalde basisbehoeften tijdens de jeugd. Basisbehoeften zijn uitingen van liefde die wij nodig hebben om liefde te kunnen ervaren. Er zijn twaalf basisbehoeften: zorg, vertrouwen, begrip, acceptatie, respect, bewondering, erkenning, waardering, bevestiging, goedkeuring, geruststelling en aanmoediging. Tijdens onze jeugd hebben wij al deze basisbehoeften op een bepaalde manier, afhankelijk van de leeftijd, nodig. Aan het eind van de jeugd moeten de 12 ‘potjes’ basisbehoeften helemaal gevuld zijn. Als niet alle basisbehoeften tijdens het opgroeien voldoende aan ons worden gegeven, dan ontstaat er een verwonding. Deze verwonding wordt veroorzaakt door bijvoorbeeld ouders, leraren, leeftijdgenoten en familie. Bijvoorbeeld door gewelddadigheid, wegduwen, zwijgen, beschuldigen of pesten. Verwondingen veroorzaken pijn en emoties. Vaak zullen we trachten de pijn te verdoven. Iedere basisbehoefte (12x) is gekoppeld aan een specifieke meridiaan, waarbij een bepaalde overlap mogelijk is. Bij iedere categorie past een bepaalde remedie om het proces van heling van de basisbehoefte positief te beïnvloeden.
17.Allergie – NAVO: geeft aan of er sprake is van een allergie of van niet-allergische voedselovergevoeligheden. Een allergie is van het direct reactietype. Het immuunsysteem is van slag en er treed storing op. Bij een niet-allergische voedselovergevoeligheid (ook wel intolerantie genoemd) is het afweersysteem niet rechtstreeks betrokken (dus geen allergenen) en ontstaan de reacties op verschillende manieren. De stoffen die een reactie kunnen veroorzaken noemen we triggers. De overgevoeligheidsreactie treedt meestal met een vertraging van 8-72 uur op.
18.Immuunsysteem: toont aan of er sprake is van een storing van het immuunsysteem. Een intact immuunsyteem zorgt ervoor dat we een effectieve verdediging hebben tegen schadelijke micro-organismen en schadelijke stoffen. Het immuunsysteem is in staat schadelijke micro-organismen en schadelijke stoffen te herkennen en op te ruimen. Storingen van het immuunsysteem kunnen we onderscheiden in immunodeficiënties, auto-immuunziekten, allergieën, leukemieën en maligne lymfomen.
19.Autonome zenuwstelsel: geeft aan of er sprake is van een storing in het functioneren van het autonome zenuwstelsel. Het autonome of vegetatieve zenuwstelsel bestaat uit een sympathisch en een parasympathisch deel en bestuurt allerlei onwillekeurige functies, zoals de spijsvertering, de ademhaling, de circulatie en de bloeddruk, excretie en de slaap, Het vegetatieve zenuwstelsel wordt bestuurd door de hypothalamus. De hypothalamus is vaak verstoord na langdurige stress, een mechanische klap (aanrijding, hersenschudding), virussen en hevige emoties.
Prognos meting
Acupunctuur is een traditionele geneeswijze en heeft tot doel om het evenwicht van energie (Qi) in ons lichaam te herstellen en behouden. Acupunctuur werd reeds 3000 jaar voor Christus toegepast in China en Tibet. Volgens de acupunctuur kunnen we ons lichaam verdelen in 24 onderdelen. De gezondheidstoestand van deze 24 onderdelen representeren zich in de energetisch toestand van de meridianen die met Prognos® meetbaar is.
De 24 hoofdmeridianen (links 12, rechts 12) hebben elk een relatie met een bepaald orgaan, een bepaalde wervel, een deel van het gebit, een systeem (bijvoorbeeld de longmeridiaan met het immuunsysteem), een emotie, een chakra en een basisbehoefte. In onderstaande tabel worden enkele verbanden weergegeven.
Meridiaan | Orgaan | Systeem | Emotie | Wervel | Gebitselement |
Long | Long | Immuunsysteem | Verdriet | Th2, Th3 | 14, 15, 24, 25, 34, 35, 44, 45 |
Dikke darm | Dikke darm | Lymfesysteem | Starheid | C6, C7 L4, L5 | 14, 15, 24, 25, 34, 35, 44, 45 |
Maag | Maag | Ph-regulatie | Zorgen maken | Th12 | 16, 17, 26, 27, 36, 37, 46, 47 |
Milt | Milt-Pancreas | Vegetatief zenuwstelsel | Onzekerheid | Th11 | 16, 17, 26, 27, 36, 37, 46, 47 |
Hart | Hart | Gevoelswereld | Hartzeer | Th5, Th6 | 18, 28, 38, 48 |
Dunne darm | Dunne darm | Psyche, stemming | Kwetsbaar | C7 | 18, 28, 38, 48 |
Blaas | Blaas | Wervelkolom | Besluiteloos | C1 | 11, 12 , 21, 22, 31, 32, 41, 42 |
Nier | Nier | Elektrolytenhuishouding | Angst | L2 | 11, 12 , 21, 22, 31, 32, 41, 42 |
Kri | Bloedvaten | Doorbloeding, vitaliteit | Stress | Th4 | Verstandskies |
Dri | Hormonen | Endocrien systeem | Somberheid | C2, C3 | 18, 28 |
Gal | Gal | Vetstofwisseling | Verbittering | Th10 | 13, 23, 33, 43 |
Lever | Lever | Eiwitstofwisseling | Boosheid | Th9 | 13, 23, 33, 43 |
Prognos basismeting
De meting in Prognos start met een basismeting. Hierbij worden de 24 hoofdmeridianen gemeten. Deze meting geeft inzicht in de toestand waarin de patiënt verkeert bij binnenkomst in de praktijk. Hierbij heeft zijn/haar lichaam de verstoringen zo veel mogelijk gecompenseerd. Een deel van deze compensatie kan worden opgeheven door stimulering van het acupunctuurpunt Du Mai 20 (boven op het hoofd) met een speciaal ontwikkelde biokam.
Prognos provocatiemeting
Door stimulering van het acupunctuurpunt wordt tijdelijk veel energie toegevoegd ( op gang gebracht), waarna de provocatiemeting plaatsvindt (tweede meting). Door nu de provocatiemeting te vergelijken met de basismeting kan worden vastgesteld waar de energiestroom is geblokkeerd en waar zich de grootste blokkeringen daadwerkelijk bevinden.
Oorzaakcategorieën meten
Na de provocatiemeting vindt er een 3e meting in Prognos plaats om de onderliggende oorzaken (de 19 hierboven beschreven oorzaakcategorieën) van afwijkingen in de energetische toestand van de 24 gemeten meridianen te bepalen.
Effectieve therapiemiddelen selecteren
Als duidelijk is welke onderliggende oorzaken het lichaam van de patiënt verstoren, is er nog een laatste, vierde meting. Tijdens deze meting wordt er gekeken welke therapiemiddelen de aangetoonde oorzaken effectief kunnen bestrijden. De reacties op deze middelen tonen zich op het beeldscherm door middel van duidelijk groene en roden balken.
Jouw gezondheid weer helemaal op orde?
Heb jij last van (chronische) gezondheidsklachten? Wil jij weten wat de oorzaak van je klachten is en hoe je dit met de juiste therapiemiddelen kunt herstellen? Neem dan nu contact met me op via telefoonnummer (06) 23 51 97 75 of via info@fitengezondleven.nl
Je kunt ook het CONTACTFORMULIER op mijn website invullen.
Wil jij je graag laten doormeten met Prognos of heb je een vraag hierover?
Vul je gegevens in, dan neem ik z.s.m. contact met je op!
Wil jij je graag laten doormeten met Prognos of heb je een vraag hierover?
Neem dan contact met mij op!