Wil je ook graag een gezond gewicht behalen en behouden?
- Vraag jij je ook af waarom het jou niet lukt om op een verantwoord gewicht te blijven?
- Vind jij het ook gek dat als je afvalt, het vet op je buik als laatste of helemaal niet verdwijnt?
Als ervaren gewichtsconsulent in Utrecht kom ik vaak mensen tegen die al één of meerdere pogingen hebben ondernomen om af te vallen. Het afvallen lukt vaak nog wel, vaak in zeer korte tijd, maar helaas komt het overgewicht meestal weer terug. Dit wordt het jojo-effect genoemd.
Mijn afvalmethode
Diëten op basis van caloriebeperking werken niet. Je kunt er wel (snel) van afvallen maar na verloop van tijd komt het gewicht er gewoon weer bij. Dit komt enerzijds omdat dit soort diëten niet vol te houden zijn en anderzijds omdat ze zorgen voor een disbalans in je lichaam.
Het is namelijk niet gezond om gedurende langere tijd te weinig te eten. Als je te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt, krijg je een tekort aan vitaminen en mineralen. Deze stoffen zijn onmisbaar voor een goede celstofwisseling, voor het gezond houden van je lichaam.
Welke afvalmethode werkt dan wel?
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat voor het bereiken en het behouden van een gezond gewicht er vier factoren een belangrijke rol spelen. De meest bekende factoren zijn voeding en beweging, maar er ontbreken er nog twee belangrijke factoren: invloed van je hormonen en je psyche op je gewicht.
Dit zijn twee cruciale aandachtspunten waar de meeste afvalmethodes geen rekening mee houden.
Invloed van hormonen op je gewicht
Hormonen bepalen het energieverbruik van je lichaam in rust. Bij iemand met een trage schildklier zullen er in rust minder calorieën worden verbrand, dan bij iemand met een normaal werkende schildklier. Daarnaast bepalen hormonen:
- Vetopslag en spieropslag
- Vetverbranding en spierverbranding
- Honger- en verzadigingsgevoel
De twee bekendste hormonen die het honger- en verzadigingsgevoel bepalen zijn leptine en ghreline. Leptine wordt voornamelijk door vetcellen aangemaakt en zorgt voor een onderdrukking van het hongergevoel.
Ghreline wordt vooral aangemaakt in de maag en zorgt juist voor het opwekken van eetlust. Door de hormonen ghreline en leptine weer in balans te brengen, ontstaat er weer een normaal evenwicht tussen honger- en verzadiging. Bij nogal wat mensen is dit evenwicht verstoord.
Stimuleren van het juiste hormoon
Als je lichaam meer energie opneemt dan het verbrandt, is het de vraag of dit opgeslagen wordt als vet of als spiereiwit. Het stimuleren van de juiste hormonen, in dit geval groeihormoon en testosteron, bevordert de spieropbouw en de vetafbraak. Hormonen die de vetopslag stimuleren en/of de spierafbraak bevorderen, zijn het stresshormoon cortisol, insuline en oestrogeen.
Invloed van psyche op overgewicht
Herken jij het ook dat je bij stress, verdriet of eenzaamheid juist gaat eten?
Gedrags- en denkpatronen hebben veel invloed op jouw gewicht. Veel mensen kunnen de strenge dieetregels niet volhouden. Het volgen van een streng dieet heeft op langere tijd dan ook geen enkele zin. Integendeel, je wordt er bijna altijd zwaarder van. Gevoelens spelen mee. Veel mensen voelen zich beter als ze iets lekkers hebben gegeten. Achter eten als troost of beloning gaan vaak onderliggende problemen schuil. Als dit niet wordt belicht, dan wordt afvallen een energievretende en frustrerende bezigheid.
Als gecertificeerd gewichtsconsulent kan ik jou helpen om:
- Je gedrags- en denkpatronen inzichtelijk te krijgen
- De onderliggende problematiek van je overgewicht aan te pakken
- Je mindset te veranderen
Heb je nog een vraag over mijn afvalmethode?
Neem vrijblijvend contact op