De meest geschikte diabetes medicatie + oplossing voor diabetes type 2

Is er bij jou diabetes type 2 geconstateerd? Dan is het goed dat je dit leest. In dit artikel vertel ik je namelijk alles over diabetes en de meest geschike diabetes medicatie voor type 2. Diabetes 2 is Diabetes medicatieeen aandoening waarbij je glucosehuishouding is verstoord en er hyperglykemie optreedt (een te hoge bloedsuikerspiegel). Als je te lang een te hoge bloedsuikerspiegel hebt, is dit schadelijk voor jouw lichaam. Het kan er onder andere voor zorgen dat:

  • Je zenuwuiteinden beschadigd raken;
  • Je een nierbeschadiging krijgt;
  • Je last krijgt van een open wond, een hoge bloeddruk en soms ook een hersenbloeding.

Inhoudsopgave

Diabetes medicatie vanuit de complementaire geneeskunde

Vanuit de complementaire geneeskunde is diabetes medicatie na verloop van tijd vaak niet meer nodig. Als jij (als diabetes type II patiënt) gemotiveerd bent om je leefstijl aan te passen, kun je vaak na een aantal maanden al stoppen met het gebruik van medicijnen (in overleg met de arts). De insulinegevoeligheid is dan goed genoeg om de bloedsuiker binnen de juiste waarden te kunnen houden. Het programma waarmee ik werk heet het Hormoonbalans programma. Het programma is gebaseerd op het verbeteren van je insulinegevoeligheid, het stabiliseren van je bloedsuikerspiegel en het verminderen van overgewicht. Dit gebeurt met:

Voeding

De voeding voor mensen met diabetes type 2 is gericht op het herstellen van de insulinegevoeligheid en op het bereiken van een gezond gewicht. Je hoeft hiervoor overigens geen streng dieet te volgen. Enkele belangrijke uitgangspunten zijn:

  1. Lijd geen honger (strenge caloriebeperking is schadelijk voor jouw hormonale balans);
  2. Eet zoals de natuur het bedoeld heeft (alles vers, puur, onbewerkt en vrij van kunstmatige toevoegingen en bestrijdingsmiddelen);
  3. Kies bij voorkeur voor biologische voeding;
  4. Eet ongeraffineerde vezelrijke koolhydraten met mate;
  5. Eet voldoende eiwitten (de beste bronnen zijn vlees, gevogelte, eieren, vis en wild);
  6. Eet genoeg vet (volop omega-3, volop omega-9, met mate omega-6 en verzadigd vet).

Training

Het beweeg- en trainingsprogramma is er vooral op gericht om je overtollige kilo’s kwijt te raken en om jouw insulinegevoeligheid te verbeteren. Daarnaast zal je merken dat je meer energie krijgt en beter belastbaar bent, dat je meer kracht krijgt en dat je een betere conditie en gezondheid krijgt.

Stressbeperking

Zodra jij stress ervaart, stijgen je cortisolwaarden (cortisol is een stresshormoon) en wordt er in jouw lichaam glycogeen omgezet in glucose. Hierdoor stijgt je bloedsuikerspiegel. Cortisol zorgt dus voor meer energie. Samen met het hormoon insuline, wordt glucose naar de cellen gebracht voor verbranding. Hierbij komt energie vrij. Simpel gezegd kun je onze cellen zien als fabriekjes, waarin glucosekacheltjes staan waar energie wordt gemaakt doordat glucose wordt verbrand. Cortisol zorgt voor voldoende glucose. Insuline zorgt ervoor dat de deurtjes van de glucosekacheltjes zich openen om de glucose binnen te laten. Meer stress zorgt dus voor een hogere insulineaanmaak, waardoor je alvleesklier het nog zwaarder krijgt. Het is dus zaak om stress zoveel mogelijk te beperken. Binnen het Hormoonbalans programma wordt hieraan invulling gegeven door middel van stressmanagement.

Diabetes medicatie vanuit de reguliere geneeskunde

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, is het noodzakelijk om diabetes type 2 te behandelen. Als je te lange tijd een te hoge bloedsuikerspiegel hebt, heeft dit namelijk schadelijke gevolgen voor jou. Ik vertel je nu meer over de diabetes medicatie die vanuit de reguliere geneeskunde (huisarts / ziekenhuis) wordt geadviseerd en verstrekt. De behandeling bestaat uit leefstijlverandering, gewichtsreductie, orale bloedsuikerverlagende medicijnen en zo nodig insuline als andere maatregelen niet helpen. De werking van de bloedsuikerverlagende medicijnen is als volgt: ‘ze stimuleren de insulineafgifte door de Eilandjes van Langerhans, ze verminderen de insulineresistentie en zorgen voor een betere benutting van aangemaakte insuline’. Hieronder staan een aantal medicijnen genoemd die regelmatig aan mensen met diabetes type 2 worden verstrekt.

Diabetes medicatie: Metformine

Metformine is het geneesmiddel dat het vaakst gebruikt wordt voor de behandeling van diabetes type 2. In het bijzonder voor mensen met overgewicht. Metformine heeft een drievoudige werking. Het heeft een gunstig effect op de insulineresistentie. Het zorgt ervoor dat de cellen meer glucose kunnen opnemen. Het verlaagt de synthese van glucose in de lever.

Diabetes medicatie: Sulfonylureumderivaten

Er zijn kortwerkend en langer werkende sulfonylureumderivaten. De langer werkende sulfonyllureumderivaten hebben meer bijwerkingen. Ze hoeven echter meestal maar een paar keer per dag toegediend te worden. Dit soort medicijnen stimuleren de alvleesklier tot het afgeven van meer insuline.

Diabetes medicatie: Andere medicijnen voor mensen met diabetes type 2

Er zijn nog verschillende andere medicijnen op de markt zoals repaglinide, acarbose, exenatide, liraglutide, linagliptine, vildagliptine, sitagliptine, saxagliptine en thiazolidinedionen. Hoewel de werking van deze medicijnen onderling wat verschillend is, hebben ze allemaal als doel om de bloedsuikerspiegel te verlagen.

Bijwerkingen van geneesmiddelen

Alle geneesmiddelen kunnen bijwerkingen veroorzaken. Sommige geneesmiddelen veroorzaken relatief weinig bijwerkingen, terwijl de lijst van bijwerkingen van andere geneesmiddelen zo lang is dat je je kunt afvragen waarom iemand dit überhaupt zou voorschrijven. Hierbij kun je denken aan allerlei psychische klachten, maar ook aan nieuwe lichamelijke klachten. Geneesmiddelen veroorzaken om twee redenen bijwerkingen:

Ze hebben een te sterke werking

Een geneesmiddel dat bijvoorbeeld een hoge bloeddruk tot een lage bloeddruk verlaagt, kan bij een te sterke werking doorslaan naar hypotensie (een te lage bloeddruk).

Ze grijpen aan op het verkeerde aangrijpingspunt in je lichaam

Medicijnen grijpen aan op eiwitten in je lichaam. Dit zijn receptoren, transporteiwitten, enzymen en ionkanalen (verankerd aan de celmembraan). Geneesmiddelen binden zich hieraan, omdat de moleculaire ruimtelijke structuur van het geneesmiddel bijna hetzelfde is als die van de natuurlijke chemische boodschapper die door je lichaam zelf wordt aangemaakt. Geneesmiddelen geven bijwerkingen omdat ze:

  • Niet alleen aan de receptor binden die beoogd is, maar ook aan andere receptoren elders in het lichaam;
  • Niet alleen aan het ionkanaal binden dat beoogd is, maar ook aan andere ionkanalen elders in het lichaam;
  • Niet alleen aan het transporteiwit binden dat beoogd is, maar ook aan andere transporteiwitten elders in het lichaam;
  • Niet alleen het enzym blokkeren dat beoogd is, maar ook andere enzymen.

Diabetes medicatie: symptoombestrijding

De medicatie voor diabetes type 2, vanuit de reguliere geneeskunde, is eigenlijk niet gericht op genezing van diabetes type 2. Je bestrijdt de symptomen van de onderliggende ziekte. Dit dien je je goed te beseffen.

Wil je graag verder geholpen worden door mij?

Bekijk dan mijn (online) hormoonbalans programma. Scrol naar beneden en klik op de link: ‘Bekijk het programma‘.

Met mijn hormoonbalans programma kan diabetes type 2 worden opgelost. 

Ben je op zoek naar meer informatie om je hormonen in balans te brengen? Klik dan op onderstaande link:

Ontdek hoe je je hormonale balans herstellen kunt

Een ander goed artikel dat ik heb geschreven vind je hier:

De beste 8 tips tegen een hormonale depressie

Ik ben benieuwd wat je van mijn artikel vindt. Ik vind het fijn als je een reactie achterlaat onderaan mijn blog. Kun je mij vertellen hoe jij omgaat met deze ziekte etc.? Je krijgt altijd een reactie terug. Ik waardeer het als je mijn artikel wilt delen op social media.

Met gezonde groet,

Gilbèrt Brouwer gecertificeerd orthomoleculair therapeut en Trainer Hormoonfactor

2 antwoorden
  1. marina
    marina zegt:

    onder het kopje ‘ ze hebben een te sterke werking’ moet het laatste woord niet hypertensie maar hypotensie zijn om het verhaal kloppend te maken. Te lage bloeddruk is hypotensie

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *