Gewichtsconsulent Utrecht: de top 7 beste tips om af te vallen

Ik ben Gilbèrt Brouwer en ik werk o.a. als gewichtsconsulent in Utrecht. Wil je weten wie ik ben, klik dan hier. Ik help jou om af te vallen en op gewichtGewichtsconsulent Utrecht te blijven. Als gecertificeerd gewichtsconsulent heb ik een ruime ervaring in het begeleiden van cliënten. Ik weet dat het vasthouden van de juiste motivatie belangrijk is. Dat lukt vaak niet met allerlei moeilijke diëten. Lange termijn resultaat kun je wel boeken met tips en adviezen die een normaal en gezond eetpatroon ondersteunen. In dit artikel geef ik je zeven tips waarmee jij direct aan de slag kunt gaan. Via de inhoudsopgave kun je gelijk naar de informatie gaan, waar je naar op zoek bent.

Inhoudsopgave

Gewichtsconsulent Utrecht adviseert om op je voeding te letten!

Voeding moet voeden en niet alleen vullen. Als er te weinig essentiële voedingsstoffen in je voeding zitten, ga je onbewust teveel eten. Eigenlijk blijft je lichaam vragen om iets wat je niet geeft. Dus ondanks dat je over een gehele dag 4000 kcal binnenkrijgt, ben je nog steeds niet echt gevoed. Dit kun je voorkomen door kant-en-klaar maaltijden, junkfood en allerlei pakjes en zakjes te vervangen door pure en onbewerkte voeding. Natuurlijk hoef je niet altijd gezond te eten. Denk hierbij aan de 80/20 regel: 80% gezond bewust, 20% kan ook best wat minder gezond!

E-nummers en maaltijdvervangers

E-nummers zijn allerlei geur-, kleur- en smaakstoffen die door de Europese Unie zijn goedgekeurd. Echter, dit betekent niet altijd dat het veilig is ook al wordt dit wel beweerd. E-nummers kunnen de hormonale balans in je lichaam verstoren, de eetlust opwekken en in de war sturen en uit steeds meer onderzoeken blijkt dat e-nummers schadelijke gezondheidseffecten (kunnen) hebben.  Tegenwoordig worden e-nummers aan steeds meer producten toegevoegd zoals maaltijdvervangers, sauzen en kant-en-klaar maaltijden. Het is lastig om volledig e-nummervrij te eten. De fabrikant speelt in op het drukke bestaan van veel mensen. Houdt er rekening mee dat hoe meer e-nummers je binnenkrijgt, des te meer goede voedingsstoffen zoals antioxidanten, vitamines en mineralen je nodig hebt om ze te verwerken. Wees je bewust van je eigen verantwoordelijkheid hierin. Mijn advies is om e-nummers zoveel mogelijk te vermijden.

Lightproducten en afvallen

Lightproducten zijn meestal suikervrij of bevatten minder suiker. Voorbeelden van lightproducten zijn frisdranken, yoghurtdranken, toetjes, ijs en zoetjes. Veel consumenten denken daardoor dat deze producten onschadelijk zijn en onbeperkt gebruikt kunnen worden. Dit is zeker niet waar. Veel van dit soort zoetstoffen zijn ondertussen aardig verdacht. Wat blijkt is dat mensen juist dik worden of blijven van lightproducten. Uit onderzoek is gebleken dat de buikomvang bij light gebruikers zelfs kan toenemen. Eigenlijk wordt je gewoon voor de gek gehouden door de fabrikant. Dus onthoudt: ‘light is not right’.

Glycaemische Index (GI)

Veel moderne diëten zijn gebaseerd op de theorie van de glycaemische index. Ook ik vind het belangrijk om hier binnen je dieet rekening mee te houden. De glycaemische index staat voor de snelheid waarmee koolhydraten in je bloed worden opgenomen. De norm voor de GI is gesteld op 100. De GI van allerlei voedingsmiddelen wordt uitgedrukt in een getal, dat is afgeleid van deze norm. De GI van een voedingsmiddel kan sterk variëren, onder invloed van verschillende factoren. Zo zorgen vetten en vezels ervoor dat een product met een hoge GI, gereduceerd wordt tot een product met een gemiddelde of lage GI. Het volgende is belangrijk om te onthouden: ‘producten met een hoge GI zorgen voor meer vetopslag’. Eet daarom producten met een lage GI. Om het jou gemakkelijk te maken, heb ik een overzicht toegevoegd van producten met een hoge glycaemische index en een lage glycaemische index. Je vindt dit overzicht hier:

Glycemische index voedingsmiddelentabel

Gewichtsconsulent Utrecht geeft supermarkttips

De supermarkt ligt vol met verleidingen. Voor je het weet kom je met allerlei producten thuis die je niet had beoogd te kopen of met producten die niet zo gezond zijn als ze misschien lijken. Waar kun je allemaal op letten als je boodschappen gaat doen?

  1. Maak van tevoren een boodschappenlijstje en houdt je eraan vast. Zo voorkom je impulsaankopen;
  2. Doe geen boodschappen als je honger hebt. Je komt dan vaak met teveel thuis of met de verkeerde producten;
  3. Probeer regelmatig wat anders uit. Variatie in voeding is belangrijk en voorkomt dat het saai wordt;
  4. Lees het etiket goed! Kijk of er bijvoorbeeld gistextract of heel veel suiker inzit. Staan er meer dan 5 benamingen op het etiket, laat het product dan sowieso staan;
  5. Koop je producten vooral aan de buitenranden van de supermarkt. Vaak liggen hier de minst bewerkte producten;
  6. Kies geen gepaneerde producten, deze bevatten veel onnodige stoffen en leveren niets extra’s aan vitamines en mineralen;
  7. Koop vooral gezonde producten die je lekker vindt;
  8. Verse seizoensgroenten en -fruit zijn de hoofdproducten om te kopen;
  9. Koop bij voorkeur groenten en fruit uit Nederland. Voordat de voeding op de bord ligt heeft het vaak al een hele reis afgelegd. Hoe langer de reis, hoe lager de voedingswaarde is. Door Hollandse producten te kopen, weet je dat de reistijd korter is en dat ze minder bespoten worden.
  10. Laat je niet misleiden door allerlei keurmerken zoals ‘AH puur & eerlijk’ en ‘Ik kies bewust’. Producten met dit soort keurmerken lijken vaak goed, maar zijn lang niet altijd gezond.

Gewichtsconsulent Utrecht: durf ‘nee’ te zeggen

Veel mensen vinden het moeilijk om in sociaal verband ‘nee’ te zeggen. Een collega, vriend of vriendin biedt jou iets aan en eigenlijk wil je ‘nee’ zeggen maar je durft het niet. Herkenbaar?? Soms lijkt het alsof je als persoon weigert, het aanbod afslaat. Maar dat is natuurlijk niet zo. Je weigert alleen de lekkernij. Realiseer je:

  • Dat je niemand aanvalt of afwijst, maar dat je echt kiest voor je gezondheid. Dat kan een echte vriendin of vriend toch niet erg vinden?
  • Dat de sfeer niet afhankelijk is van het samen eten van iets lekkers;
  • Wees sterk en blijf bij je standpunt, je hebt er gewoon recht op.

De volgende zinnen kunnen je helpen:

  • Ik probeer af te vallen, dat is belangrijk voor me en daarom sla ik over;
  • Nee dank je, ik sla over;
  • Nee dank je ik probeer gezond te eten, omdat ik me beter wil voelen.

Op het werk kan het ook nodig zijn om soms ‘nee’ te zeggen. Als je dit niet doet, loop je al snel het risico dat je teveel ‘hooi op je vork’ neemt. Hierdoor stijgt je stressniveau en dit bemoeilijkt het afvallen. Ga hier dus wat actiever mee aan de gaan en let erop dat je altijd beleefd blijft. Als je moeite hebt om meteen “nee” te zeggen kan je ook voor onderstaande zinnen kiezen, zonder dat het jou direct stress oplevert:

  • Ik kom er nog bij je op terug;
  • Ik parkeer het even;
  • Wil je mij dit morgen nog eens vragen?
  • Wil je het mailen / appen?
  • Ik wil het wel doen maar nu lukt mij niet etc.

Ik zeg dan ook vaak: ‘nee’ tegen een ander is ‘ja’ tegen jezelf.

Gewichtsconsulent Utrecht adviseert om voldoende te bewegen

Om af te vallen is het belangrijk om een gezond beweegpatroon op te bouwen. Dus niet ineens, maar geleidelijk aan uitbreiden. Het doel om af te vallen is:

Op alle dagen van de week 60 minuten bewegen!

Sport- en beweegactiviteiten die uitermate geschikt zijn om goed in de vetverbrandingszone terecht te komen zijn vanzelfsprekend afhankelijk van de duur en intensiteit:

  • Wandelen;
  • Joggen;
  • Fietsen;
  • Zwemmen;
  • Roeien;
  • Skaten.

Andere beweegactiviteiten zijn:

  • Schoonmaken;
  • Traplopen;
  • Boodschappen halen en de tassen naar de auto sjouwen;
  • Tuinieren;
  • Dansen;
  • Klussen;

Gewichtsconsulent Utrecht geeft gratis trainingsschema

Zoals ik al eerder noemde, is het belangrijk om het sporten rustig op te bouwen. Hiermee voorkom je dat je te hard van stapel loopt en allerlei blessures krijgt. Om je hierbij een handje te helpen, heb ik hieronder een trainingsschema van 12 weken voor je neergezet. Dit schema is bedoeld voor de beginnende hardloper en afkomstig van de Hartstichting. Natuurlijk kun je dit schema ook voor andere sporten gebruiken.

Toelichting op het trainingsschema:

In het trainingsschema worden het aantal trainingsdagen genoemd. Het gaat hier altijd over het aantal trainingsdagen in de desbetreffende week. Verdeel de trainingsdagen bij voorkeur zo verspreid mogelijk over de gehele week. Als je het beginniveau te laag vindt, kun je ook instappen in één van de volgende weken en van daaruit verder trainen. Hardlopen wil zeggen: ‘comfortabel draven of joggen’. Wandel altijd in een pittig tempo.

Week Schema Totaal
1 2 à 3 trainingsdagen  4 x (2 minuten hardlopen, 2 minuten wandelen) 16 minuten per trainingsdag
2 2 à 3 trainingsdagen 5 x (2 minuten hardlopen, 2 minuten wandelen) 20 minuten per trainingsdag
3 2 à 3 trainingsdagen 4 x (3 minuten hardlopen, 2 minuten wandelen) 20 minuten per trainingsdag
4 3 trainingsdagen 4 minuten hardlopen, 2 minuten wandelen, 3 minuten hardlopen, 2 minuten wandelen, 3 minuten hardlopen, 2 minuten wandelen, 4 minuten hardlopen, 3 minuten wandelen 23 minuten per trainingsdag
5 3 trainingsdagen 5 minuten hardlopen, 2 minuten wandelen, 3 minuten hardlopen, 2 minuten wandelen, 4 minuten hardlopen, 2 minuten wandelen, 4 minuten hardlopen, 3 minuten wandelen 25 minuten per trainingsdag
6 3 trainingsdagen 5 minuten hardlopen, 2 minuten wandelen , 3 minuten hardlopen, 2 minuten wandelen, 5 minuten hardlopen, 2 minuten wandelen, 5 minuten hardlopen, 3 minuten wandelen 27 minuten per trainingsdag
7 3 trainingsdagen 5 minuten hardlopen, 2 minuten wandelen, 7 minuten hardlopen, 2 minuten wandelen, 5 minuten hardlopen, 2 minuten wandelen, 5 minuten hardlopen, 2 minuten wandelen 30 minuten per trainingsdag
8 3 trainingsdagen 6 minuten hardlopen, 2 minuten wandelen, 10 minuten hardlopen, 2 minuten wandelen, 5 minuten hardlopen, 1 minuut wandelen, 4 minuten hardlopen, 2 minuten wandelen 32 minuten per trainingsdag
9 3 trainingsdagen 6 minuten hardlopen, 2 minuten wandelen, 12 minuten hardlopen, 2 minuten wandelen, 6 minuten hardlopen, 2 minuten wandelen, 4 minuten hardlopen, 3 minuten wandelen 37 minuten per trainingsdag
10 3 trainingsdagen 9 minuten hardlopen, 1 minuut wandelen, 10 minuten hardlopen, 2 minuten wandelen, 6 minuten hardlopen, 2 minuten wandelen, 8 minuten hardlopen, 3 minuten wandelen 41 minuten per trainingsdag
11 3 trainingsdagen 10 minuten hardlopen, 2 minuten wandelen, 10 minuten hardlopen, 2 minuten wandelen, 10 minuten hardlopen, 2 minuten wandelen, 5 minuten hardlopen, 3 minuten wandelen 44 minuten per trainingsdag
12 3 trainingsdagen  12 minuten hardlopen, 2 minuten wandelen, 12 minuten hardlopen, 2 minuten wandelen, 12 minuten hardlopen, 2 minuten wandelen , 5 minuten hardlopen, 3 minuten wandelen 50 minuten per trainingsdag

Gewichtsconsulent Utrecht adviseert om op te passen met alcohol!

Alcohol bevat 7 kcal per gram. Even ter verduidelijking 1 gram vet levert 9 kcal. Regelmatig gebruik van alcohol verhoogt dus de calorie-inname aanzienlijk. Drink daarom niet meer dan twee glazen alcohol per week, als je er echt behoefte aan hebt. Verder raad ik mannen af om bier te drinken, omdat het veel suiker (maltose), alcohol en hop bevat. Hop bevat fyto-oestrogenen die bijdragen aan meer vrouwelijke kenmerken. Een goed voorbeeld hiervan is borstvorming. Een te hoge alcoholconsumptie kan er ook toe leiden dat je schildklier vertraagt. Dit zie je bijvoorbeeld aan de welbekende couperose bij zware alcoholdrinkers. Andere klachten die door een te hoge alcoholconsumptie kunnen ontstaan zijn:

  • Een overwoekering van de schimmel candida in je darmen (dit verstoort je darmmilieu en leidt tot allerlei klachten);
  • Een lekkende darm (dit kan leiden tot auto-immuunziektes);
  • Leverbelasting en vervetting;
  • Verstoring van je hormonale balans, hetgeen leidt tot vetopslag op vervelende plekken.

Gewichtsconsulent Utrecht raadt onderstaande video aan

Onderstaande video gaat over afvallen, eetgedrag, het achterhalen van de oorzaak van het overgewicht en gevoelens die geassocieerd zijn met eten. Het is een leuke video om te zien. Misschien helpt deze video jou wel om je overtollige kilo’s kwijt te raken. Veel plezier met kijken!

Gewichtsconsulent Utrecht adviseert om je hormonale balans te herstellen

Als je hormonen uit balans zijn, is het erg moeilijk om af te vallen tot aan je streefgewicht en dit zo te houden. De meeste mensen waarvan hun hormonen uit balans zijn, lukt het nog wel om af te vallen, bijvoorbeeld met een crashdieet, maar houden dit niet vol. Na verloop van tijd komen de kilo’s er gewoon weer aan. Op die manier ontstaat een jojo-effect van afvallen en weer aankomen en afvallen en weer aankomen. Daar komt nog bij dat als het je lukt om af te vallen, bepaalde plaatselijke vetophopingen blijven bestaan. Je valt dan wel af, maar je houdt bijvoorbeeld dikke buik. Dit betekent altijd dat er 1 of meerdere hormonen uit balans zijn. Breng daarom je hormonen weer in balans. Maar waardoor raken je hormonen eigenlijk uit balans? Hiervoor zijn drie hoofdoorzaken aan te wijzen:

  • Verkeerde voeding (eet biologische, onbewerkte, verse seizoensproducten);
  • Te weinig beweging en/of te zwaar of te lang trainen (beweeg dagelijks en train niet langer dan een uur);
  • Teveel stress (probeer stress in je leven zoveel mogelijk te beperken).

In een ander artikel wat ik heb geschreven, sta ik uitvoerig stil bij de manier waarop je je hormonale balans kunt herstellen. Ik raad je daarom aan om de tips in dat artikel te bekijken. Je kunt het artikel vinden door op de link te klikken:

Hormonale balans herstellen

Wil je nog meer informatie? Lees dan dit artikel eens door: ‘5 tips voor vrouwen die willen afvallen op hun buik‘.  Ben je benieuwd wat ik als gewichtsconsulent Utrecht voor jou kan betekenen? Klik dan hier: ‘gewichtsconsulent‘.

Ik ben benieuwd wat je van mijn artikel ‘Gewichtsconsulent Utrecht’ vindt en wat de tips je hebben gebracht. Wil je mij dit laten weten door een reactie achter te laten onderaan dit blog? Je krijgt altijd een reactie terug. Ik waardeer het als je mijn bericht deelt op social media.

Met gezonde groet,

Gilbèrt Brouwer

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *