Waarom krijg je hormoonschommelingen door stress? + Gratis tips
In mijn praktijk Fit en Gezond Leven kom ik regelmatig cliënten tegen die last hebben van hormoonschommelingen door stress. Er zijn drie belangrijke oorzaken waardoor je hormonen uit balans raken. Dit zijn voeding, beweging/training en stress. In dit blog beperk ik mij tot de hormoonschommelingen door stress. Ik zal je precies vertellen welke hormonen allemaal door stress uit balans kunnen raken en ook waarom dit zo is.
Inhoudsopgave
Hormoonschommelingen door stress
Hieronder noem ik de hormonen die uit balans kunnen raken door stress.
Schildklier
Als je langdurig teveel stress ervaart, raken je bijnieren uitgeput. Bijnieruitputting zorgt ervoor dat je lichaam het inactieve schildklierhormoon T4 minder goed kan omzetten naar het actieve schildklierhormoon T3. Hierdoor ontstaan schildklier hormoonschommelingen door stress. Dit heeft tot gevolg dat je je bijvoorbeeld depressief en angstig gaat voelen, dat je last krijgt van obstipatie en dat je je moe gaat voelen.
Cortisol
Cortisol wordt ook wel het stresshormoon genoemd. Als je teveel stress ervaart, wordt er meer cortisol aangemaakt door je bijnieren. Een te hoge cortisol-aanmaak is een teken van een hormonale disbalans en geeft klachten zoals slaapproblemen, vetopslag op de buik en een laag libido. Als je langdurig teveel stress ervaart, kunnen je bijnieren zelfs uitgeput raken. Dit heeft tot gevolg dat je steeds minder cortisol kunt aanmaken. Ook dit geeft allerlei problemen zoals geheugenproblemen, een lage bloeddruk en een hoge ontstekingsgevoeligheid.
Insuline
Cortisol heeft onder andere als functie om de bloedsuikerspiegel te verhogen om het lichaam te voorzien van energie om te vechten of te vluchten. Althans, zo was het vroeger in de oertijd. Om te overleven moesten we toen soms vechten met of vluchten voor een roofdier. Tegenwoordig hoeven we zelden te vechten of te vluchten. We hebben deze beschikbare energie, door een verhoging van de bloedsuikerspiegel, dus vaak niet nodig. Daarom zal je lichaam de bloedsuikerspiegel op een gegeven moment weer willen laten dalen, omdat te lang een te hoge bloedsuikerspiegel schadelijk is. Om dit voor elkaar te krijgen, maakt je lichaam insuline aan. Insuline zorgt voor een daling van de bloedsuikerspiegel. Als je lichaam teveel insuline moet aanmaken word je dikker op je love handles, krijg je gewrichtsklachten en andere ontstekingen en kan op termijn diabetes type 2 ontstaan.
Oestrogeen
Hormoonschommelingen door stress zien we ook op bij de hormonen oestrogeen en progesteron. Teveel stress zorgt ervoor dat er progesteron wordt omgezet in cortisol. Dit kan als resultaat hebben dat de verhouding tussen oestrogeen en progesteron uit balans raakt. Er is dan teveel oestrogeen aanwezig en te weinig progesteron. Dit wordt ook wel oestrogeendominantie genoemd. Indien er sprake is van oestrogeendominantie leidt dit tot klachten als maandelijks heftige bloedingen, cellulitis, migraine en PMS (Premenstrueel Syndroom).
Testosteron
Als je lichaam druk is met het aanmaken van het stresshormoon cortisol, dan daalt de testosteronproductie. Als dit lang genoeg blijft aanhouden, kun je een tekort krijgen aan testosteron. Dit gaat gepaard met de volgende klachten: ‘dikker worden bij mannen op de buik, vrouwelijke borstvorming bij mannen, laag libido en depressiviteit.
Groeihormoon
Stress kan op de langere termijn leiden tot een verstoord slaappatroon. Aangezien groeihormoon wordt aangemaakt gedurende de nacht, kan er al snel een tekort ontstaan aan dit hormoon. Dit kan onder andere tot gevolg hebben dat je versneld verouderd, dat je last krijgt van osteoporose en van verminderde energie en concentratievermogen.
Wil je graag verder geholpen worden?
Bekijk dan mijn (online) hormoonbalans programma. Scrol naar beneden en klik op de link: ‘Bekijk het programma‘.
Met mijn hormoonbalans programma kunnen hormoonschommelingen door stress worden opgelost.
Ben je op zoek naar meer informatie om je klachten te verminderen? Bekijk dan dit artikel, met verschillende gratis tips, van mij eens: ‘Ontdek hoe je je hormonale balans herstellen kunt‘.
Ik ben benieuwd wat je van mijn artikel vindt. Wil je mij dit laten weten door een bericht achter te laten onderaan dit blog? Je krijgt altijd een reactie terug. Ik waardeer het als je mijn artikelen deelt op social media.
Met gezonde groet,
Gilbèrt Brouwer gecertificeerd Trainer Hormoonfactor
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!