Progesteron tekort | Klachten, oorzaken en behandeling

Voordat ik meer vertel over een progesteron tekort volgt eerst een inleiding, met een korte uitleg, over de werking van de vrouwelijke geslachtshormonen.progesteron tekort

In de eierstokken van de vrouw worden  de volgende hormonen geproduceerd:

  • Oestrogeen (vrouwelijk geslachtshormoon)
  • Progesteron (vrouwelijk geslachtshormoon)
  • Testosteron (mannelijk geslachtshormoon, relatief weinig)

Aan het begin van de vierwekelijkse cyclus heeft de productie van oestrogeen de overhand. Oestrogeen zorgt voor de opbouw van het slijmvlies in de baarmoeder, om dit in gereedheid te brengen voor een eventuele innesteling van een bevruchte eicel. Na de eisprong neemt de productie van het hormoon progesteron sterk toe. Progesteron zorgt voor remming van de follikelgroei, om de rijping van nieuwe eicellen tegen te gaan en voor de verdere opbouw en zwelling van het baarmoederslijmvlies om dit klaar te maken voor de innesteling van een eventueel bevruchte eicel. Als er een innesteling plaatsvindt blijft ook de productie van progesteron voortduren. Dit komt omdat progesteron van belang is voor het in stand houden van de zwangerschap. Veel stress leidt tot de omzetting van progesteron in cortisol, waardoor er een progesteron tekort ontstaat. Dit vergroot de kans op het vroegtijdig afbreken van de zwangerschap en afstoting van de vrucht.

Inhoudsopgave

Symptomen van een progesteron tekort

De hormonen oestrogeen en progesteron houden elkaar normaal gesproken in evenwicht. Onder bepaalde omstandigheden kan er echter een progesteron tekort en een teveel aan oestrogeen ontstaan. Een progesteron tekort kan leiden tot één, of meerdere, van onderstaande klachten:

  • Hoofdpijn, migraine
  • Cellulitis
  • Heftige bloedingen tijden de menstruatie
  • Pijnlijke en gespannen borsten bij vrouwen en borstvorming bij mannen
  • PMS
  • Vetopslag in de bovenbenen en in de billen
  • Vocht vasthouden
  • Acne
  • Vleesbomen in de baarmoeder
  • Prikkelbaar, stemmingswisselingen en depressies
  • Pijnlijke gewrichten
  • Problemen met slapen

Oorzaken van een progesteron tekort

De belangrijkste oorzaak van een progesteron tekort is vooral te wijten aan een ongezonde leefstijl. Teveel stress, overgewicht,  alcohol, zware metalen, toxines, chemicaliën en verkeerde voeding zorgen voor verlaging van het progesteron. Maar er zijn meer oorzaken aan te wijzen. Zo blijkt dat mensen met teveel candida schimmel ook vaak een te lage progesteron waarde hebben. Daarnaast zorgen chemische oestrogeenachtige stoffen uit plastics, drinkwater, cosmetica en bestrijdingsmiddelen ervoor dat er in verhouding steeds meer oestrogeen aanwezig en dus steeds minder progesteron.

Behandeling van een progesteron tekort

Door regelmatig kruisbloemgroenten (bloemkool, broccoli, boerenkool, chinese kool, daikon, knolraap, kool, mierikswortel, radijs, rode kool, rucola, savooienkool, spruitjes, tuinkers, wasabi, waterkers) te eten kan de balans tussen oestrogeen en progesteron verbeteren. Daarnaast kun je werken aan het verbeteren van je leefstijl, door gebruik te maken van gezonde voeding, door regelmatig te beweging of te trainen en door stress zoveel mogelijk te beperken. Teveel stress zorgt er namelijk voor dat de progesteron niveaus in je lichaam dalen.

Blijf je last houden van klachten?

Bekijk dan het hormoonbalans programma van Fit en Gezond Leven in Utrecht.

Ben je op zoek naar meer informatie om je hormonen in balans te brengen? Bekijk dan dit artikel van mij eens: ‘Ontdek hoe je je hormonale balans herstellen kunt‘.

Ik ben benieuwd wat je van mijn artikel vindt. Wil je mij dit laten weten door een bericht achter te laten onderaan dit blog? Je krijgt altijd een reactie terug.

Met gezonde groet,

Gilbèrt Brouwer gecertificeerd Trainer Hormoonfactor

 

10 antwoorden
    • Gilbèrt Brouwer
      Gilbèrt Brouwer zegt:

      IK heb het hier over xeno-oestrogenen! Anders gezegd kunstmatige oestrogeenachtige stoffen die de balans in je lichaam verstoren.

      Beantwoorden
  1. Emma
    Emma zegt:

    Dankjewel! Fijn, kort maar krachtig artikel!
    Ik heb 1 cyclus (op de juiste dagen) progesteron creme gesmeerd. Mijn cyclus werd gelijk weer normaal (ipv rond de 40 dagen 27!!) het gebruik ervan voelde erg goed voor mij. Hoe denk jij hierover? Is het smeren naast een gezond eet patroon raadzaam? Ik vraag mij af of het je lichaam ook kan helpen om je lichaam weer te helpen ‘herinneren’ aan het aanmaken van progesteron (op langere termijn dus, mocht je dan stoppen met smeren je lichaam het weer zelf kan).

    Beantwoorden
    • Gilbèrt Brouwer
      Gilbèrt Brouwer zegt:

      Beste Emma,

      Bedankt voor je feedback. Progesteron crème adviseer ik alleen als de klachten met een gezond leefpatroon (voeding, bewegen, stressbeperking) niet over gaan. Indien daar nog het een en ander te verbeteren valt, adviseer ik om de crème niet te gebruiken. Verder activeer je de eigen aanmaak van progesteron niet door crème te gebruiken. Wat het wel kan doen is de disbalans (tijdelijk) opheffen.

      Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *